اقدامات شخصی که مغازه پدری به همراه متعلقات آن در اختیار وی قرار گرفته است

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:پدرم مغازه و متعلقاتش را به من واگذار کرده، برای مالیات چه اقدامی باید انجام دهیم؟

پدرم که سالیان زیادی مغازه‌ای داشت و در آن فعالیت می‌کرد، به دلیل تک فرزند بودن من و عدم توانایی خود در اداره مغازه، از من خواست که مغازه را اداره کنم و کل متعلقات مغازه را به من بخشیده است. تکالیف مالیاتی که باید انجام دهیم چیست؟

پاسخ :

در ابتدا باید پدر شما ظرف دو ماه از تاریخ تعطیلی (در صورتی که مشمول قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان باشد ظرف ده روز از توقف بهره‌برداری و از طریق کارپوشه خود اعلام نماید.) به سامانه مالیاتی (مای تَکس) و اداره مالیاتی مرتبط با پرونده مالیاتی خود مراجعه نموده و تاریخ دقیق تعطیلی خود را به صورت کتبی به اداره مالیاتی اعلام نموده و در سامانه مالیاتی نیز ثبت نماید.
شما نیز می‌بایست ظرف 4 ماه از آغاز فعالیت (که مصادف با تاریخ تعطیلی کسب و کار پدر شماست) نسبت به ثبت نام در سامانه‌های مالیاتی اقدام نمایید تا مشمول جرائم قانونی مرتبط نگردید. (ده‌ درصد (۱۰٪) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و‌معافیت‌های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی)
حال باید نسبت به مشخص شدن وضعیت انتقال مغازه با متعلقاتش اظهارنظر گردد. با فرض اینکه هم مغازه و هم متعلقات آن به طور رایگان در اختیار شما قرار گرفته باشد از نظر مالیاتی به شرح موارد ذیل عمل خواهد شد:

نکته: توجه داشته باشید که با عنایت به اینکه این مغازه به طور رایگان در اختیار شما قرار گرفته است، به دلیل اینکه شما هستید که به عنوان انتقال گیرنده سود می‌کنید لذا مالیات این موارد را هم شما باید پرداخت کنید.

1. تاریخ انتقال مغازه و متعلقات آن به شما را مشخص کنید.
2. ارزش روز سرقفلی یا حق واگذاری مغازه را تعیین نمایید.
3. ارزش معاملاتی مغازه را توسط اداره مالیاتی یا دفتر اسناد رسمی مشخص نمایید.
4. ارزش کلیه متعلقات مغازه را مشخص کنید. (کلیه موارد را مستند سازی کنید تا چنانچه واحد مالیاتی مربوطه نیاز به بررسی موارد داشت آنها را به دقت ارائه نمایید. برای مثال لیست کاملی از متعلقات مغازه بردارید و تک تک آنها را قیمت گذاری نمایید.)
5. جمع 3 آیتم فوق را در نرخ‌های مالیاتی ماده 131 قانون مالیات‌های مستقیم ضرب کرده و مالیات متعلقه را محاسبه کنید.
6. اظهارنامه مالیاتی خود را ظرف سی روز از تاریخ تحصیل درآمد یا تعلق منافع به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را بپردازید. ‌در صورتی که قبل از سی روز معامله در دفاتر اسناد رسمی انجام و مالیات وصول شده باشد تکلیف تسلیم اظهارنامه ساقط می‌شود.

منبع

قانون مالیات‌های مستقیم

ماده 5 فصل دوم از آیین نامه اجرایی موضوع تبصره(3) ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم:
مشمولین ثبت نام مکلفند هرگونه تغییرات از جمله، انحلال، تعطیلی فعالیت {( دائم یا موقت (تعلیق)} تغییرنام، تغییرشغل، تبدیل فعالیت انفرادی به مشارکتی و یا بالعکس، تغییر شرکا ( اختیار یا قهری) و یا سایر موارد را حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ انجام یا وقوع تغییرات به سازمان اعلام نمایند.
تبصره 3 ماده 177 قانون مالیات‌های مستقیم
صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت مراتب را کتباً به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند.
عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر مشمول جریمه‌ای معادل ده‌ درصد (۱۰٪) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و‌معافیت‌های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود. این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع ذی ربط‌ پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است، نخواهد بود.

فصل ششم - مالیات درآمد اتفاقی

‌ماده ۱۱۹ - درآمد نقدی و غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر‌عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می‌نماید مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر در ماده ۱۳۱ این قانون خواهد بود.
‌ماده ۱۲۰ - درآمد مشمول مالیات موضوع این فصل عبارت است از صد درصد درآمد حاصله و در‌صورتی که غیر نقدی باشد به بهای روز تحقق درآمد طبق مقررات این قانون تقویم می‌شود مگر در مورد املاکی که در اجرای مفاد ماده ۶۴ این قانون‌برای آنها ارزش معاملاتی تعیین شده است که در این صورت ارزش معاملاتی مأخذ محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت.
ماده ۱۲۲ - در مورد صلح مالی که منافع آن مادام‌العمر یا برای مدت معین به مصالح یا شخص ثالث اختصاص داده میشود بهای مال به مأخذ جمع‌ ارزش عین و منفعت در تاریخ تعلق منافع، مأخذ مالیات متصالح در تاریخ مزبور خواهد بود.
ماده ۱۲۳ - در صورتیکه منافع مالی بطور دائم یا موقت بلاعوض به کسی واگذار شود انتقال گیرنده مکلف است مالیات منافع هر سال را در سال‌بعد پرداخت نماید.
ماده ۱۲۶ - صاحبان درآمد موضوع این فصل مکلفند در هر سال اظهارنامه مالیاتی خود را در مورد منافع موضوع ماده ۱۲۳ این قانون تا آخر‌اردیبهشت ماه سال بعد و در سایر موارد ظرف سی روز از تاریخ تحصیل درآمد یا تعلق منافع به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را بپردازند. ‌در صورتی که معامله در دفاتر اسناد رسمی انجام و مالیات وصول شده باشد تکلیف تسلیم اظهارنامه ساقط می‌شود.

ماده 59 قانون مالیات‌های مستقیم-نقل و انتقال قطعی املاک به مأخذ ارزش معاملاتی و به نرخ پنج درصد (5%) و همچنین انتقال حق واگذاری محل به مأخذ وجوه دریافتی ‌مالک یا صاحب حق و به نرخ دو درصد (2%) در تاریخ انتقال از طرف مالکان عین یا صاحبان حق مشمول مالیات می‌باشد.
‌تبصره ‌1- چنانچه برای مورد معامله ارزش معاملاتی تعیین نشده باشد، ارزش معاملاتی نزدیکترین محل مشابه مبنای محاسبه مالیات خواهد‌بود.
‌تبصره ‌2- حق واگذاری محل از نظر این قانون عبارت است از حق کسب یا پیشه یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل.
احکام مالیاتی قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها شماره و تاریخ ابلاغ قانون توسط رئیس جمهور شماره: 79261 تاریخ: 1401/05/11
ماده 8- مالکین موظفند هنگام پرداخت مالیات ماده ( (59قانون مالیات‌های مستقیم موضوع مالیات نقل و انتقال قطعی املاک و انتقال حق واگذاری به ترتیب دو درصد 2)%) و یک درصد 1)%) به عنوان عوارض به حساب شهرداری محل واریز نمایند.

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

ماده۱۳- در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد کسب ‌وکار، بهره‌برداری از پایانه فروشگاهی به‌طور موقت یا دائم متوقف شود، اشخاص مشمول مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهره‌برداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه‌دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.
ماده ۱۶- مراجع ذی‌ربط مکلفند ظرف مدت شش‌ماه از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون، فرآیند مربوط به صدور، تجدید، تمدید، اصلاح یا ابطال پروانه کسب‌وکار، کارت بازرگانی و مجوز فعالیت‌های اقتصادی را به‌گونه‌ای اصلاح کنند که هرگونه شروع فعالیت اقتصادی جدید، تغییر نوع فعالیت، تغییر مالک یا مالکان، تغییر مکان و سایر تغییرات مرتبط با کسب‌و‌کار اشخاص، بدون ثبت یا اصلاح اطلاعات مربوط در سامانه مؤدیان امکان‌پذیر نباشد. تشخیص مراجع ذی‌ربط با رعایت قوانین و مقررات مربوطه در هر مورد، با کارگروه راهبری سامانه مؤدیان است.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.