جرائم عدم صدور صورتحساب الکترونیکی

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:اگر صورتحساب الکترونیکی صادر نکنم، جرائمی دارد؟

چنانچه فاکتور دستی (صورتحساب معمولی) صادر کنم معتبر نیست؟

پاسخ :

از نظر مالیاتی، از زمانی که هر مودی مکلف به ثبت نام و صدور صورتحساب الکترونیکی می‌شود، فاکتور دستی قابل قبول نخواهد بود.
اما در خصوص جرائم باید گفت شخصی که مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی می‌شود و از صدور آن مطابق قوانین و مقررات امتناع می‌کند یا مکلف به استفاده از پایانه فروشگاهی می‌باشد و استفاده نمی‌کند؛ مشمول جرائم و موارد ذیل می‌گردد:
1. ده درصد (۱۰%) از مجموع مبلغ فروش انجام‌شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
2. در صورت اثبات تخلف عدم صدور صورتحساب از طریق سامانه مؤدیان یا کم‌اظهاری یا بیش‌اظهاری در ثبت قیمت یا مقدار فروش و با وجود اخطار سازمان از طریق سامانه مودیان و عدم پذیرش مودی، درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی، علاوه بر جریمه فوق (10درصد یا 2میلیون تومان) سازمان می‌تواند با مراجعه به مؤدی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره‌های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید.
3. در صورت عدم ثبت نام در سامانه مؤدیان یا عدم استفاده از پایانه فروشگاهی توسط خرده‌فروشی‌ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف‌کننده نهائی ارتباط دارند، مالیات متعلق به فروش این مودیان به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محل‌های فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی توسط سازمان تعیین و مطالبه می‌شود.
4. در تعیین مالیات متعلق به مؤدیانی که ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی هستند و استفاده نمی‌کنند، یا مؤدیانی که از ثبت نام در سامانه مؤدیان خودداری می‌کنند، هیچ گونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد.
5. پس از انقضای مواعد (مهلت ها) مذکور در ماده (۳) قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب‌هایی که در سامانه مؤدیان ثبت نشده باشد، معتبر نبوده و قابل استناد در مراجع دادرسی مالیاتی نخواهد بود

منبع

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

ماده۲۲- تخلفات و حسب مورد، جریمه‌های متعلقه به شرح زیر خواهد بود:

الف- عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام‌شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.

ماده۳- سازمان موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده‌ماه از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون، سامانه مؤدیان را راه‌اندازی و امکان ثبت‌نام مؤدیان در سامانه و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق سامانه مزبور فراهم کند.

تبصره۲ - سه‌ماه پس از انقضای مهلت مذکور در این ماده، فقط صورتحساب‌های الکترونیکی که از طریق سامانه مؤدیان صادر شده باشد، از سوی سازمان معتبر شناخته شده و مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی برای مؤدیان خواهد بود.

ماده۸- مؤدیانی که از ثبت­نام در سامانه مؤدیان خودداری کنند و نیز خرده‌فروشی­ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف‌کننده نهائی ارتباط دارند، در صورتی که از پایانه فروشگاهی استفاده نکنند، مشمول امتیاز مذکور در ماده (۴) این قانون نمی‌باشند. سازمان موظف است معادل مالیات متعلق به فروش مؤدیان موضوع این ماده را به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محل‌های فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی که به دست می‌آورد، تعیین و مطالبه کند. در تعیین مالیات متعلق به این مؤدیان، هیچ­گونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد. مؤدیان مزبور، در صورت اعتراض به میزان فروش اعلام‌شده توسط سازمان، می‌توانند با ارائه اسناد و مدارک مثبته به مراجع دادرسی مالیاتی مراجعه کنند.

تبصره- در صورتی که مؤدی موضوع این ماده قبل یا حین دادرسی به عضویت سامانه مؤدیان درآید، سازمان موظف است اعتبار مالیاتی وی را مطابق اعلام سامانه مؤدیان پذیرفته و از بدهی مالیاتی او کسر کند.

ماده ۹- در صورتی که مؤدی، برخی از فعالیت­ها و یا معاملات خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب­های خود از طریق سامانه مؤدیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم‌اظهاری یا بیش‌اظهاری شده باشد، سازمان موظف است موارد تخلف مؤدی را از طریق سامانه مؤدیان به اطلاع وی برساند. در صورتی که مؤدی موارد مزبور را پذیرفته و آنها را در کارپوشه خود در سامانه مؤدیان ثبت یا اصلاح کند، صرفاً مشمول جریمه‌های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد شد.

در صورتی که مؤدی، آن موارد را نپذیرفته و از ثبت یا اصلاح آنها در سامانه مؤدیان امتناع کند، سازمان مراتب تخلف مؤدی را با اسناد و مدارک مثبته به هیأت حل اختلاف مالیاتی ارجاع می‌دهد. درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی، سازمان می‌تواند با مراجعه به مؤدی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره­‌های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید. علاوه بر این، مؤدی متخلف مشمول جریمه‌های موضوع ماده (۲۲) این قانون خواهد بود.

ماده۲۵- پس از انقضای مواعد (مهلت ها) مذکور در ماده (۳) این قانون، صورتحساب‌هایی که در سامانه مؤدیان ثبت نشده باشد، معتبر نبوده و قابل استناد در مراجع دادرسی مالیاتی نخواهد بو د.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.