نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده طلافروشی و تکالیف مالیاتی طلافروشان
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال: من طلافروشی دارم، ارزش افزوده ام چند درصد است؟ چه تکالیف مالیاتی دارم؟
پاسخ مختصر:
اصل طلا و جواهر و پلاتینی که از این فلزات در مصنوعات به کار رفته، معاف از مالیات و عوارض ارزش افزوده است؛ اما شما به عنوان طلافروش، ارزش افزوده اجرتهای ذیل را از مشتری خود دریافت نمایید:
1. اجرت ساخت
2. حق العمل
3. سود خودتان به عنوان فروشنده
یعنی جمع 3 آیتم فوق را با هم جمع نموده و در 9درصد ضرب کرده و مبلغ ارزش افزوده به دست آمده را جدای از اصل طلا و سایرالحاقات دریافت کنید.
برای مثال اگر اصل طلای شما 100 واحد، اجرت ساخت 10 واحد، حق العمل 5 واحد و سود شما 7 واحد است، شما علاوه بر 122 واحدی که از مشتری خود دریافت میکنید، 9درصدِ 10+5+7 را نیز که حدود 2 واحد میشود از مشتری خود دریافت کنید. بنابراین جمع 122+2 واحد یعنی 124 واحد از مشتری خود دریافت خواهید کرد.
اما تکالیف مالیاتی شما به شرح ذیل است:
1. پس از راهاندازی سامانه مؤدیان، عرضهکنندگان کالا و خدماتِ مربوط به این بند، مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانۀ مذکور توسط برخی مودیان، مشمول جریمهای معادل نهدرصد (۹%) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین که غیر قابل بخشودگی نیز میباشد خواهند شد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده(۳۶) قانون دائمی ارزش افزوده است.
2. کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند؛ حداکثر تا دوماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تایید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیههای ذیربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیرۀ مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت میکنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.
3. مودیانی که طبق قوانین میباید فعالیتهای خود را در دفاتر قانونی ثبت نمایند، از نرمافزارهای حسابداری مورد تأیید کارگروه راهبری سامانه مؤدیان استفاده کنند.
4. اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند.
5. اشخاص مشمول مکلفند در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام میکند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائهدهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکانپذیرشدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروشهای خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر میکند، ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند.
6. در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد کسب وکار، بهرهبرداری از پایانه فروشگاهی بهطور موقت یا دائم متوقف شود، اشخاص مشمول مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهرهبرداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائهدهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.
7. اشخاص مشمولی که نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام میکنند، مکلفند ظرف مدت ده روز تغییرات انجام شده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام نمایند.
قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400
ب- طلا، جواهر و پلاتین
۱- اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساختهشده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.
۲- اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ نهدرصد (۹%) میباشد.
۳- پس از راهاندازی سامانه مؤدیان، عرضهکنندگان کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانه مذکور مشمول جریمهای معادل نهدرصد (۹%) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین است که غیر قابل بخشودگی میباشد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده(۳۶) این قانون است.
۴- کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند حداکثر تا دوماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تایید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیههای ذیربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیره مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت میکنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.