نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی مشاغل

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:چگونه اظهارنامه مالیاتی خودم را ارسال کنم؟

پاسخ :

شما با دو روش می‌توانید مالیات سالانه شغلی خود را پرداخت کنید. یکی اینکه فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم را قبول کنید و روش دیگر اینکه اظهارنامه معمولی خود را ارسال نمایید.
منظور از فرم تبصره ماده 100 قانون این است که سازمان مالیاتی، با اختیار حاصل از تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم و همچنین قوانین بودجه سنواتی می‌تواند برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده(84) قانون مالیات‌های مستقیم (حداکثر «صد برابر» میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم- مطابق قانون بودجه 1402) باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را به‌صورت مقطوع تعیین و وصول نماید.
درواقع دلیل استفاده از این تبصره و اختیار قانون گذار به سازمان مالیاتی این است که پرونده‌های کوچکتر مالیاتی که درآمدهای کمتری در سال دارند و اکثر مشاغل را در کشور شامل می‌شوند، زودتر به قطعیت رسیده و فرایندهای طولانی رسیدگی و مطالبه مالیات را طی ننمایند. از طرفی دیگر به دلیل اینکه در این روش اکثر مودیان مالیاتی، مالیات کمتری نسبت به ارسال اظهارنامه معمولی پرداخت می‌نمایند، هر ساله تمایل و رغبت دو جانبه‌ای بین سازمان و مودیان وجود دارد تا روند قطعیت پرونده عملکرد سال گذشته را تسریع نموده و مالیات متعلقه را که به صورت سیستمی و براساس دستورالعمل و موارد در نظر گرفته شده سازمان محاسبه می‌شود تایید و به صورت نقدی و یا اقساطی پرداخت نمایند. استفاده از این گزینه به صورت کاملاً اختیاری بوده و مودی می‌تواند به هردلیل اعم از ناعادلانه بودن محاسبه سیستمی مالیاتی و یا اشتباه در اعدادی که مبنای محاسبه مالیات قرار گرفته است، این فرم و تبصره را قبول نکرده و اظهارنامه معمولی خود را ارسال نماید. پیشنهاد می‌شود قبل از تصمیم به عدم ارسال فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم حتما با یک مشاور خبره مالیاتی مشورت نموده تا با کمترین چالش مالیاتی روبه رو شوید.
در پاسخ به سوال فوق نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی مشاغل گروه سوم (و نه ارسال فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم) را ارائه می‌نماییم.
موارد مورد نیاز اظهارنامه مشاغل (شغلی) – غیر توافقی
1. لینک درگاه ملی خدمات مالیاتی https://my.tax.gov.ir/
2. نام کاربری و کلمه عبور سامانه مای تکس
3. تاریخ شروع و پایان فعالیت سال مربوطه
4. نوع شغل و نوع فعالیت دقیق
5. اطلاعات حساب‌های بانکی تجاری که دستگاه پوز به آن متصل است و یا با آن حساب یا حساب‌ها فعالیت شغلی خود را انجام می‌دهید و رقم بدهکار و بستانکار هر یک در مجموع یک سال (همان سالی که در حال ارسال اظهارنامه مالیاتی آن هستید.) این اطلاعات برای هر یک از حساب‌ها به شرح ذیل شامل:
شماره حساب‌های شبای تجاری (مرتبط با شغل)، موجودی اول دوره، مجموع رقم بدهکار حساب در طول سال، مجموع رقم بستانکار در طول سال، مانده پایان سال
6. اطلاعات جدول اطلاعات اختصاصی از قبیل:
مجوز فعالیت از مراجع مربوط دارید؟ برای این شغل اجاره می‌دهید؟ دارای درآمدهایی با مالیات مقطوع بوده اید؟ کمک پرداختی به موسسات آموزشی و موارد ماده 172 داشته اید؟ آیا موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات داشته اید؟ آیا دارای فعالیت‌های معاف/نرخ صفر بوده اید؟ آیا بدهی مالیاتی سال گذشته خود را تسویه نموده اید؟
7. موجودی اول دوره، موجودی پایان دوره و خرید و تولید طی دوره شما چقدر بوده است؟
8. اموال و دارایی‌های شغلی شما در اول دوره و پایان دوره چقدر بوده، خرید و فروش اموال و دارایی شغلی شما در طول دوره چقدر بوده است؟
9. برای کامل کردن جدول صورت درآمد و هزینه موارد ذیل مورد نیاز است:
• فروش کالا، درآمد خدمات، درآمد فروش دارایی ها، سایر درآمدها
• خرید کالا، هزینه اجاره محل، هزینه حقوق و دستمزد، هزینه استهلاک دارایی ها، هزینه آب و برق و گاز و تلفن، سایر هزینه ها
• موجودی اول و پایان دوره (از جدول موجودی مواد و کالا به صورت خودکار جایگزاری می‌شود.)
10. اگر بابت این اظهارنامه پیش از این پرداختی مالیاتی داشته اید مشخصات کامل قبوض
11. اطلاع از میزان معافیت سالانه (درصورت نیاز در جدول محاسبه مالیات استفاده نمایید.)
12. مشخصات کامل تهیه کننده اظهارنامه (معمولا از سامانه کداقتصادی استعلام و به صورت خودکار جایگزاری می‌شود.)

انجام فرایند اظهارنامه معمولی (اظهارنامه غیرتوافقی) به صورت چکیده
1. به سایت مای تکس https://my.tax.gov.ir/ مراجعه کنید.
2. نام کاربری و کلمه عبور سامانه مای تکس را وارد نموده و پس از درج تصویر امنیتی گزینه ورود به پنل کاربری را انتخاب کرده، پیامک ارسال شده را در فیلد مربوطه وارد نموده و سپس به سامانه مای تکس وارد شوید.
3. به ترتیب مراحل زیر را برای پیش ثبت نام در سامانه مای تکس انجام دهید. از سمت راست فهرست پرونده‌های مالیاتی> پرونده‌های عملکرد و ارزش افزوده> جزئیات پرونده> ارسال اظهارنامه عملکرد یا تبصره ماده 100> را انتخاب کنید.
4. بر روی ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100 کلیک کنید.
5. سال عملکرد، نوع فعالیت، مشمول گروه؟، آیا شریک دارید و نوع اظهارنامه (اظهارنامه) را پاسخ داده و گزینه تایید را انتخاب کنید.
6. مشخصات هویتی را بررسی نموده و جاهای خالی و ستاره دار را کامل نموه و گزینه ذخیره و ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
7. مشخصات محل و نوع فعالیت را بررسی کرده و بر روی ادامه کلیک کنید.
8. اطلاعات حساب‌های بانکی مربوط به فعالیت شغلی خود را که دستگاه پوز به آن متصل است و یا با آن حساب یا حساب‌ها فعالیت شغلی خود را انجام می‌دهید از طریق گزینه ویرایش، موجودی اول دوره، جمع بدهکار، جمع بستانکار و مانده حساب را وارد نموه و بر روی ثبت تغییرات کلیک کنید. گزینه ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
9. اطلاعات اختصاصی را با دقت کامل نموه و گزینه ذخیره و ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
10. جدول موجودی مواد و کالا را کامل نموه و گزینه ذخیره و ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
11. اموال و دارایی‌های شغلی خود را کامل نموه و گزینه ذخیره و ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
12. جدول صورت درآمد و هزینه بسیار مهم است. آن را به طور دقیق کامل نموه و گزینه ذخیره و ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
13. اگر بابت این اظهارنامه پرداختی داشته اید، بر روی افزودن کلیک کرده و کلیه اطلاعات قبوض خود را به ترتیب وارد نمایید. گزینه ادامه را از بالای صفحه انتخاب کنید.
14. جدول محاسبه مالیات به طور خودکار از سایر جداول کامل می‌گردد. فقط موارد ستاره دار و سایر مواردی که خالی هستند را می‌توانید کامل نمایید. درصورتی که عدد مالیات محاسبه شده از نظر شما صحیح نیست می‌بایست اولاً معافیت ماده 101 را در این جدول به درستی وارد نمایید و ثانیا مابقی جداول صفحات قبل مخصوصا جدول صورت درآمد و هزینه را بررسی نموده و در صورت نیاز نسبت به ویرایش آن جدول و سایر جداول مرتبط اقدام نمایید.
15. مشخصات تهیه کننده اظهارنامه را وارد نمایید.
16. در صورتی که اطلاعات مراحل قبل را به درستی کامل نموده باشید می‌توانید ثبت نهایی نمایید. توجه کنید فرایند ارسال اظهارنامه زمانی کامل است که شما کدرهگیری دریافت نمایید و این کد برای شما پیامک گردد.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.