من کارت بازرگانی دارم و صادرات کالا و خدمات انجام می‌دهم، باید ارزش افزوده پرداخت کنم؟

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:من کارت بازرگانی دارم و صادرات کالا و خدمات انجام می‌دهم، باید ارزش افزوده پرداخت کنم؟

پاسخ :فراخوان مرحله اول – تاریخ اجرا – (01/07/1387) برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوه به شرح ذیل هستند:
1. کلیه وارد کنندگان؛
2. کلیه صادر کنندگان؛
3. کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آن‌ها در سال 1386 سه میلیارد ریال یا بیشتر بوده است؛
4. کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آن‌ها در پنج ماهه آغازین سال 1387، یک میلیارد و دویست پنجاه میلیون ریال یا بیشتر بوده است.
بر طبق فراخوان فوق، کلیه صادرکنندگان کالا و خدمات مشمول ثبت نام و انجام تکالیف در نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند؛ اما به طور کلی صادرات کالا و خدمات از ارزش افزوده معاف است و چنانچه بابت خرید نهاده‌های کالاهای صادراتی ارزش افزوده‌ای پرداخت شده است، این ارزش افزوده به عنوان طلب مودی قابل استرداد خواهد بود. سوالاتی پیرامون بحث صادرات مطرح شده که به بخشی از آنها اشاره می‌کنیم:
1. صادرات کالا در چه صورتی معاف از ارزش افزوده است؟
صادرات کالا
1. از طریق مبادی خروجی رسمی
2. با ارائه پروانه سبز گمرکی صادره توسط گمرک یا برگ خروجی
از پرداخت مالیات و عوارض معاف است و مالیات و عوارضی که بابت خرید نهاده‌های آنها توسط مودی پرداخت شده است قابلیت استرداد دارد.

2. صادرات خدمات در چه صورتی معاف از ارزش افزوده است؟
صادرات خدمات در یکی از صورت‌های زیر معاف از ارزش افزوده است و مالیات و عوارضی که بابت خرید توسط مودی پرداخت شده است قابلیت استرداد دارد.
1. با ارائه قرارداد مربوط و گواهی انجام کار که به تایید نزدیکترین نمایندگی رسمی جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد رسیده باشد یا
2. گواهی ارزآوری با تایید بانک مرکزی یا
3. سایر اسناد و مدارک مثبته.

3. آیا ارائه خدمات و ارسال کالا به مناطق آزاد مشمول معافیت ارزش افزوده است؟
بله، در صورتی که کالاها و خدمات داخل ایران (قلمرو گمرکی) به مناطق آزاد تجاری‌- صنعتی صادر شود مانند صادرات به خارج از کشور مشمول معافیت می‌گردد به شرطی که موارد ذیل وجود داشته باشد:
1. مناطق آزاد تجاری‌- صنعتی خارج از نقاط جمعیتی
2. دارای تراز تجاری مثبت باشند.
3. محصور بودن آنها به صورت سالانه به تایید گمرک جمهوری اسلامی ایران برسد.

4. آیا خدمات معاوضه (سوآپ) نفت خام، فرآورده‌های نفتی، گازطبیعی و برق؛ معاف از ارزش افزوده است؟
خدمات معاوضه (سوآپ) نفت خام، فرآورده‌های نفتی (بنزین، نفت‌گاز، نفت کوره، نفت سفید، گازمایع و سوخت‌ هوایی)، گازطبیعی و برق؛ از پرداخت مالیات و عوارض معاف هستند.

5. آیا مالیات و عوارضی که برای مواد خام و مواد اولیه تولید پرداخت می‌شود، در زمانی که این گونه محصولات را صادر کنیم مشمول استرداد خواهد شد؟
خیر، در صورتی که در فهرست مربوط به ماده‌(۱۴۱) قانون مالیات‌های مستقیم ذکر شده باشد استرداد مالیات و عوارض پرداختی ممنوع است.

6. آیا خدماتی که توسط اشخاص مقیم ایران ارائه می‌شود، صادرات است و مشمول معافیت صادراتی می‌گردد؟
خدماتی که:
1. توسط اشخاص مقیم ایران (اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی ویا شعب شرکتهای خارجی مقیم ایران) ارائه می‌شود و
2. محل مصرف خدمات و یا مقصد خدمات داخل باشد یا خارج از کشور،
3. در صورتی که مستقیم یا غیرمستقیم ارز حاصل و وارد کشور بشود
صادرات محسوب گردیده و مشمول معافیت ارزش افزوده خواهد شد. مالیات و عوارض خرید نهاده‌های آنها مسترد می‌شود.

7. چنانچه واحد تولیدی که کلیه محصولات آن صادراتی است، آلاینده باشد مشمول مالیات یا عوارض می‌گردد؟
بله، مشمول عوارض سبز می‌شود. در صورتی که در مهلت زمانی که توسط سازمان حفاظت محیط زیست برای آنها تعیین می‌شود، نسبت به رفع آلایندگی خود اقدام ننمایند، براساس معیارهایی نظیر شدت، مدت، نوع و مکان آلایندگی با نرخهای نیم‌درصد ‌(۵/۰%)، یک‌درصد ‌(۱%) و یک‌و‌نیم‌درصد (۵/۱%)، به ماخذ فروش کالا یا خدمات، مشمول عوارض سبز می‌شوند.

منبع

قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400

ماده۱- مفاهیم و اصطلاحات زیر، در این قانون، دارای تعاریف مشروحه ذیل می‌باشند:
پ‌- صادرات: صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور؛
ماده۲- عرضه کالاها و ارائه خدمات در ایران و واردات و صادرات آنها، از لحاظ مالیات و عوارض مشمول مقررات ‏این قانون است.‏
ماده۱۰‌- موارد زیر از پرداخت مالیات و عوارض معاف هستند و مالیات و عوارض خرید نهاده‌های آنها مسترد می‌شود:
الف‌- صادرات کالاها به خارج از کشور از طریق مبادی خروجی رسمی با ارائه پروانه سبز گمرکی صادره توسط گمرک یا برگ خروجی (در مورد صادرات کالا) و صادرات خدمات با ارائه قرارداد مربوط و گواهی انجام کار که به تایید نزدیکترین نمایندگی رسمی جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد رسیده باشد یا گواهی ارزآوری با تایید بانک مرکزی یا سایر اسناد و مدارک مثبته.
صادرات کالاها و خدم-ات از قلمرو گمرکی سرزمی-ن اصلی به مناطق آزاد تجاری‌- صنعتی خارج از نقاط جمعیتی که دارای تراز تجاری مثبت باشند، در صورتی که محصور بودن آنها به صورت سالانه به تایید گمرک جمهوری اسلامی ایران برسد، مشمول این بند خواهد بود.
ب‌- خدمات معاوضه (سوآپ) نفت خام، فرآورده‌های نفتی (بنزین، نفت‌گاز، نفت کوره، نفت سفید، گازمایع و سوخت‌ هوایی)، گازطبیعی و برق؛
تبصره۱- فروش کلیه فرآورده‌های تولیدی شرکتهای پالایش به صورت ارزی (فروش سوختهای هوایی به شرکتهای هواپیمایی خارجی در فرودگاههای داخلی)، مرزی (فروش سوخت در جایگاههای مستقر در نواحی مرزی کشور) و همچنین فروش سوخت دارای پروانه صادراتی گمرک جمهوری اسلامی ایران به کشتی‌ها(بنکرینگ) صادرات محسوب می‌شود.
تبصره۲- استرداد مالیات و عوارض خرید برای صادرات مواد خام و مواد اولیه تولید که در فهرست مربوط به ماده‌(۱۴۱) قانون مالیات‌های مستقیم ذکر شده‌اند، ممنوع است.‌
تبصره۳- خدماتی که توسط اشخاص مقیم ایران (اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی ویا شعب شرکتهای خارجی مقیم ایران) ارائه می­شود و محل مصرف خدمات و یا مقصد خدمات داخل باشد یا خارج از کشور، در صورتی که مستقیم یا غیرمستقیم ارز حاصل و وارد کشور بشود صادرات محسوب می‌گردد.
ماده۲۷‌- واحدهای تولیدی، صنعتی، معدنی و خدماتی آلاینده که به تشخیص سازمان حفاظت محیط زیست، حدود مجاز و استانداردهای زیست‌محیطی را رعایت نمی‌کنند، در صورتی که در مهلت زمانی که توسط سازمان مزبور برای آنها تعیین می‌شود، نسبت به رفع آلایندگی خود اقدام ننمایند، براساس معیارهایی نظیر شدت، مدت، نوع و مکان آلایندگی با نرخهای نیم‌درصد ‌(۵/۰%)، یک‌درصد ‌(۱%) و یک‌و‌نیم‌درصد (۵/۱%)، به ماخذ فروش کالا یا خدمات، مشمول عوارض سبز می‌شوند. این حکم در مورد کلیه واحدهای آلاینده، اعم از واحدهای معاف و غیرمعاف، صادراتی و واحدهای مستقر در مناطق آزاد تجاری‌- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی جاری است. معیارهایی که در تعیین سطح‌ آلایندگی واحدها، مبنای عمل سازمان محیط زیست قرار می‌گیرد، حداکثر سه‌ماه پس از لازم‌الاجراءشدن این قانون، توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، کشور و امور اقتصادی و دارایی (سازمان) تهیه می‌شود و به‌تصویب هیات وزیران می‌رسد. میزان فروش واحدهای موضوع این ماده‌براساس سامانه مؤدیان یا اظهارنامه‌ای که به همین منظور به سازمان ارائه می‌شود، تعیین می‌گردد.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.