نحوه ی محاسبه مالیات حساب بانکی

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال: مالیات کارتخوان (دستگاه پوز) به چه صورت محاسبه می‌شود؟

پاسخ مختصر:

کل مبالغی که در یک سال از طریق کارتخوان دریافت می‌شود در نرخ آن فعالیت ضرب شده و سود آن فعالیت به دست می‌آید. بعد از محاسبه سود یک فعالیت، در صورت ارائه اظهارنامه و اسناد و مدارک، معافیت مالیاتی سالانه از آن کسر شده و عدد به دست آمده (سود یا درآمد مشمول مالیات) در نرخ‌های مالیاتی ضرب شده و مالیات به دست می‌آید.

پاسخ تکمیلی

در واقعیت امر، اداره مالیات از کارتخوان شما به صورت مستقیم مالیات نمی‌گیرد. آنچه برای اداره مالیات مهم است سود شماست.

نکته مهم: سود شماست که مشمول مالیات می‌شود و بخشی از آن سود است که مالیات شما را مشخص می‌کند؛ نه فروش، نه گردش حساب و نه دستگاه پوز؛ اینها هیچ کدام به طور مستقیم مشمول اخذ مالیات نمی‌شوند.

بنابراین در صورتی که شما فعالیت اقتصادی دارید و کلیه درآمدها و هزینه‌های خود به همراه فرم ها، اسناد و مدارک، دفاتر روزنامه و کل (در صورتی که گروه اول هستید) را نگهداری کرده و براساس آن اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال می‌کنید و همچنین در زمان مقرر پس از ارسال دعوتنامه ارائه اسناد و مدارک توسط واحد مالیاتی نسبت به دراختیار قراردادن کلیه اطلاعات مالی، درآمد و هزینه و مستندات خود به واحد مالیاتی اقدام می‌نمایید؛ ماموران مالیاتی مکلف هستند نسبت به رسیدگی و دریافت مالیات از سود واقعی شما اقدام نمایند.

البته مهم است بدانید که اصطلاحی که اداره مالیات به جای کلمه سود استفاده می‌کند درآمد مشمول مالیات است که در برخی موارد با سود کمی متفاوت است ولی اکثراً به همین معنا به کار می‌رود.

در صورتی که اظهارنامه و اسناد و مدارک و فرم‌های مالیاتی را مطابق قوانین کامل نکنید، اداره مالیات مجبور می‌شود که فروش شما را که در اینجا تراکنش کارتخوان شماست با ضریبی که خودش هر ساله برای فعالیت‌های مختلف تعریف می‌کند ابتدا به سود (درآمد مشمول مالیات) تبدیل نموده و قسمتی از سود شما را براساس نرخ‌های مالیاتی، به عنوان مالیات مطالبه نماید.

داستانک

آقای زمردی به آقای مشاور (وکیل مالیاتی) مراجعه کردند و گفتند من خوارو بار فروشی دارم و خرده فروش هستم، در کل سال 6 میلیارد تومان تراکنش دستگاه کارتخوان داشته ام و فروش من هم از این مقدار تجاوز نمی‌کند، در صورت امکان مالیات مرا محاسبه نمایید؟

آقای مشاور گفتند برای محاسبه مالیات شما به 4 نوع اطلاعات نیاز داریم. (این 4 نوع اطلاعات مربوط به زمانی است که شما نمی‌توانید اسناد و مدارک را ارائه کنید و واحد مالیاتی به ناچار به جای رسیدن به سود واقعی شما از ضریب سودفعالیت استفاده می‌کند. البته توجه داشته باشید که واحد مالیاتی درصورت عدم ارائه کلیه اسناد و مدارک می‌تواند معافیت مالیاتی سالانه را برای شما اعمال نکند و این امر باعث افزایش مالیات شما گردد.)

  1. 1.فروش شما 2. سود فعالیت شما در آن سال 3. معافیت مالیاتی آن سال    4. نرخ‌های مالیاتی
  2. در سال مربوطه فروش شما 6 میلیارد تومان
  3. سود فعالیت شما 10 درصد
  4. معافیت مالیاتی شما 36 میلیون تومان (درصورت ارسال اظهارنامه)
  5. و نرخ‌های مالیاتی تا 50 میلیون تومان سود بعد از معافیت 15درصد، از 50 میلیون تا 100 میلیون سود 20 درصد و بیشتر از 100 میلیون تومان سود 25 درصد

بنابراین برای به دست آوردن مالیات ابتدا باید مبلغ سود را به دست آوریم و بعد از اینکه سود مبنا (درآمد مشمول مالیات) را به دست آوردیم این سود را در نرخ‌های مالیاتی ضرب کرده تا مالیات را به دست آوریم. بنابراین مالیات به شرح جداول ذیل محاسبه می‌گردد:

مبالغ به تومان

 

محاسبه سود مبنا (درآمد مشمول مالیات)

مبلغ تراکنش کارتخوان (فروش)

 

درصد سود فعالیت

 

سود
(درآمد مشمول مالیات)

 

معافیت مالیاتی سالانه
(در صورت ارسال اظهارنامه)

 

سود مبنا
(درآمد مشمول مالیات پس از معافیت)

000,000,000,6

×

10%

=

000,000, 600

-

000,000, 36

=

000,000, 564

مبالغ به تومان

    

محاسبه مالیات

سود مبنا
(درآمد مشمول مالیات پس از معافیت)

تا میزان

 

نرخ

 

مالیات

000,000, 564

000,000, 50

×

15%

=

000,500, 7

000,000, 50

20%

000,000, 10

000,000, 464

25%

000,000, 116

    

کل مالیات

000,500, 133

منبع

قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور
م -
۱ - به منظور اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب 01/۸/1398، اشخاص حقوقی و مالکان واحدهای صنفی موظفند تا پایان اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، حداقل یکی از حساب‌های بانکی خود را به عنوان «حساب فروش» معرفی‌کنند. بانک مرکزی موظف است تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۰، سامانه‌ای را برای این منظور معرفی کند. کلیه حساب‌های متصل به شبکه شاپرک، به صورت پیش فرض، «حساب فروش» هستند و نیازی به ثبت آنها در سامانه مذکور نیست.
۲ - حساب‌هایی که به شبکه شاپرک متصل نیستند، در صورتی که مبلغ یا دفعات واریز به حساب در هر ماه، بیشتر از مبلغ و تعدادی باشد که توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌شود، از نظر این قانون، «حساب فروش» تلقی شده و مشمول حکم مذکور در جزء (۳) خواهند بود. سازمان امور مالیاتی کشور موظف است در صورت درخواست صاحب‌ حساب، به تقاضای وی مبنی بر این که حساب مزبور «حساب فروش» نیست، رسیدگی کند.
۳ - کلیه وجوهی که به «حساب فروش» واریز می‌شود، به عنوان فروش صاحب حساب تلقی می‌گردد.
۴ - اعتبار مالیاتی موضوع بند (ب) ماده (۵) قانون فوق‌الذکر صرفاً در صورتی به اشخاص حقوقی یا واحدهای صنفی تعلق می‌گیرد که مبلغ خرید به «حساب فروش» فروشنده واریز شده باشد.

قانون بودجه سال 1398 کل کشور
ح - به منظور افزایش شفافیت تراکنش­های بانکی، مبارزه با پولشویی و جلوگیری از فرار مالیاتی:
1- بانک مرکزی مجاز است ظرف مدت یک‌ماه پس از لازم‌الاجراء‌شدن این قانون حسابهای بانکی اشخاص حقیقی فاقد شماره ملی و افراد حقوقی فاقد شناسه ملی را مسدود کند.
۲- کلیه بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری موظفند براساس درخواست سازمان امور مالیاتی فهرست حسابهای بانکی و اطلاعات مربوط به کلیه تراکنش‌های بانکی (درون بانکی و بین‌بانکی) مؤدیان را به صورت ماهانه در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند.
۳- بانک مرکزی با تصویب شورای پول و اعتبار، برای شفافیت تراکنش‌های بانکی به‌صورت یکسان یا متناسب با سطح فعالیت اشخاص حقیقی از نظر عملکرد مالی حدآستانه‌ای(سقفی) را تعیین کند و انتقال وجه با مبلغ بالاتر از حد آستانه(سقف) را برای اشخاص حقیقی از طریق کلیه تراکنش‌های بانکی(درون بانکی و بین‌بانکی) و سایر ابزارهای پرداخت، مشروط به درج «بابت» و در صورت نیاز به ارائه اسناد مثبته کند.

اشخاص حقیقی که از حساب بانکی خود استفاده تجاری می‌کنند می‌توانند با دریافت شناسه (کد) اقتصادی و اتصال حساب بانکی خود به شناسه(کد) اقتصادی، از شمول مفاد این جزء مستثنی شوند.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.