ممنوع الخروجی بابت بدهی مالیاتی
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:بابت بدهی مالیاتی که دارم، آیا اداره مالیات میتواند ممنوع الخرجم نماید؟
پاسخ :در صورتی که شخص حقیقی (مشاغل و سایر) هستید، در موارد ذیل امکان ممنوع الخروجی شما توسط سازمان مالیاتی وجود دارد:
1. تولیدی هستید و بدهی شما بالاتر از 800 میلیون تومان است.
2. تولیدی نیستید و بدهی شما بیش از 400 میلیون تومان است.
توجه داشته باشید که اولاً در متن قانونی از کلمه “می تواند” استفاده شده است به این معنی که اختیار آن در درست سازمان مالیاتی است که با به وجود آمدن چه شرایطی از این اختیار استفاده نماید و ثانیاً براساس بخشنامه سازمان، حتی با وجود اینکه شخص شرایط ممنوع الخروجی را داشته باشد واحدهای اجرائیات قبل از ممنوع الخروجی ابتدا باید با استفاده از کلیه ظرفیتها، ابزارها و اختیارات قانونی، نسبت به شناسایی اموال، مطالبات و سایر داراییهای مودی و توقیف آنها اقدام نموده و چنانچه استفاده از ابزارهای قانونی و راهکارهای اجرایی منجر به وصول مالیات نگردید، ضمن ابلاغِ “اخطار قبل از ممنوع الخروجی” و انقضای مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ آن، نسبت به ممنوع الخروج نمودن مودی اقدام نمایند
قانون مالیاتهای مستقیم
ماده 202- وزارت امور اقتصادی و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور میتواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها از«برای اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهرهبرداری از مراجع قانونی ذیربط از بیست درصد(20%) سرمایه ثبتشده و یا مبلغ پنج میلیارد(5,000,000,000) ریال، سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی از دهدرصد(10%) سرمایه ثبت شده و یا دو میلیارد (2,000,000,000) ریال و سایر اشخاص حقیقی از یکصد میلیون (100,000,000) ریال» بیشتراست از کشور جلوگیری نماید.
حکم این ماده در مورد اشخاص عازم سفر واجب با درخواست و تأیید مراجع ذیربط اعزامکننده مبنی بر میسور نبودن پرداخت بدهی مالیاتی مربوط، با اخذ تضمین لازم جاری نمیباشد.
بر اساس مصوبه شماره۷۷۸۹۹/ت۵۹۷۲۷ه- مورخ 9/۵/1401 هیات وزیران، حد نصاب ممنوع الخروج کردن اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهرهبرداری به ۲۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال؛ نصاب ممنوعالخروج کردن سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی به ۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال و نصاب ممنوع الخروج کردن سایر اشخاص حقیقی به ۴۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال تعدیل شد.
نحوه ممنوع الخروج نمودن بدهکاران مالیاتی شماره:31/93/200 تاریخ: 07/03/1393
پـیـرو بـخـشنـامه شماره 11660/230/د مورخ 30/4/1392در خصوص ممنوع الخروج نمودن بدهکاران مالیاتی، از آنجا که ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی از کشور، محروم کردن آنان از حقوق اجتماعی شان محسوب میشود و چنین روالی در شرایط عادی برخلاف مصلحت و در تزاحم با اصول حکومت و مغایر اصل اساسی ضرورت اعتماد و احترام متقابل بین دولت و مردم است و با تأکید بر اهمیت ویژه بر آزادیهای شخصی و حقوق اجتماعی افراد و لزوم استفاده از سایر ظرفیتها و ابزارهای قانونی در وصول حقوق حقه دولت و بنا به اختیار حاصل از مقررات ماده 202 قانون مالیاتهای مستقیم، بدینوسیله مقرر میدارد در خصوص ممنوع الخروجی مودیان دارای بدهی مالیاتی قطعی شده(اعم از اشخاص حقیقی و یا مدیران اشخاص حقوقی حسب مقررات مربوط) به شرح زیر اقدام شود:
1- ضمن استفاده از کلیه ظرفیتها، ابزارها و اختیارات قانونی نسبت به شناسایی اموال، مطالبات و سایر داراییهای مودی اقدام گردد.
2- برای شناسایی داراییها و نشانی واقعی مودیانی که در نشانی قانونی اعلامی حضور ندارند، حسب مورد از مراجعی که میتوانند اطلاعات مذکور را داشته باشند، در اجرای مواد 230 و 231 اقدام نموده و سپس نسبت به ابلاغ اوراق مالیاتی به هر دو محل، نشانی واقعی و قانونی اعلام شده اقدام نمایند. به عنوان مثال در خصوص نشانی از اداره ثبت شرکتها، ثبت احوال و یا اتاقهای بازرگانی یا اصناف و امثالهم و در مورد اموال و داراییها از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شرکت مخابرات، شرکت سپرده سرمایه گذاری مرکز اوراق بهادار و تسویه وجوه و... استعلام نمایند.
3- اقـدامات اجرایی به منظور وصول بدهیهای مالیاتی اینگونه مودیان میبایست از طریق توقیف و برداشت از حسابهای بانکی مودی، وصول مطالبات مودی نزد اشخاص ثالث، فروش و حراج اموال توقیف شده و سایر ابزارهای مشابه صورت پذیرد.
4- چنانچه استفاده از ابزارهای قانونی و راهکارهای اجرایی منجر به وصول مالیات نگردید، نسبت به ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی بر اساس مبالغ بدهی مالیاتی تعیین شده در بخشنامه شماره 24246/200 مورخ 28/12/1392 اقدام گردد.
5- در راستای بخشنامههای صادره، ضروری است ادارات یا واحدهای وصول و اجراء قبل از پیشنهاد ممنوع الخروج نمودن اشخاص، ضمن ابلاغ"اخطار قبل از ممنوع الخروجی" و انقضای مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ نسبت به ممنوع الخروج نمودن مودی اقدام نمایند.
6- پس از ممنوع الخروج شدن مودی دارای بدهی مالیاتی توسط مراجع ذی صلاح، میبایست مراتب توسط اداره امور مالیاتی مربوط به مودی مالیاتی نیز اعلام گردد.
مجددا تأکید مینماید، چنانچه نشانیهای متفاوتی از مودی در دست باشد موارد بندهای 5 و 6 به کلیه نشانیهای مذکور ابلاغ شود.
علی عسکری - رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور