مالیات فروش متعلقات مغازه
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:من متعلقات مغازه خودم را به فروش گذاشته ام، آیا مالیاتی از این بابت باید پرداخت نمایم؟
پاسخ :
شما باید توجه داشته باشید که حسابهای کسب و کار خود را جدای از مسائل شخصی خود در نظر بگیرید. یعنی هرگونه درآمد، فروش، خرید، هزینه، دارائی، بدهی و سایر موارد مرتبط با کسب و کار شما هیچ ارتباطی با مسائل شخصی شما ندارد.
درواقع از نظر حسابداری شخصیت کسب و کاری شما جدای از شخصت انفرادی شماست و نباید هزینههای شخصی خود از قبیل تسهیلات یا خرجکرد منزلتان را به مسائل کسب و کاری خود ارتباط داده و سود و زیان خود را براساس تلفیق آنها محاسبه کنید.
اکنون و با توضیحات فوق مشخص میشود در صورتی که کلاً مغازه خود را با همه متعلقات آن واگذار کنید، میبایست نسبت به محاسبه سود و زیان در همان سال مالی اقدام نموده و براساس آن اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نمایید.
در حالت کلی متعلقات مغازه شما معمولاً شامل دو بخش است:
1. کالاهایی که اساساً برای فروش خریده اید. مثلاً اگر کفش فروشی دارید، کفشها جزء متعلقات مغازه شماست و برای فروش خریده شده اند.
2. کالاهایی که به عنوان لوازم و تجهیزات برای کسب و کار شما خریداری شده اند. یعنی اگر کفش فروشی دارید، قفسه و ویترین و لامپ و… را برای فروش نخریده اید، بلکه برای آماده سازی و زیباسازی محیط کسب و کار خود تهیه نموده اید.
زمانی که متعلقات مغازه خود را به فروش میرسانید شامل هر دو مورد بالا میشود، بنابراین به نسبتی که از هر آیتم سود عاید شما میشود با نرخهای مالیاتی مشمول مالیات خواهید شد.
مثلاً اگر کل آیتم 1 را که 500 میلیون تومان خریده اید 600 میلیون تومان بفروشید، 100 میلیون تومان از این آیتم سود کرده اید و اگر از آیتم 2 مبلغ 50 میلیون تومان سود عاید شما گردد، در مجموع 150 میلیون تومان سود کرده اید که با فرض معافیت 40 میلیون تومانی در صورت ارسال اظهارنامه و رعایت قوانین و مقررات مربوط، مبلغ 110 میلیون تومان مشمول مالیات میشود. چنانچه 110 میلیون سود شما که مشمول پرداخت مالیات میشود را در نرخ مالیاتی مثلاً 15درصد ضرب کنیم مبلغ 16.5 میلیون تومان مالیات شما محاسبه میگردد.
نکته: توجه داشته باشید در صورتی که از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم که معروف به توافق است استفاده نمایید نحوه محاسبه مالیات شما به روش دیگری خواهد بود. این روش به صورت سالانه و در قالب بخشنامههای سازمان امور مالیاتی کشور برای محاسبه مالیات سال قبل اعلام میگردد