پرسش و پاسخ کوتاه
در صورتی نیاز به تشکیل پرونده ارزش افزوده در سامانههای مالیاتی دارید که مشمول یکی از فراخوانهای 8 گانه زیر باشید. توجه داشته باشید که تاریخ ذکر شده برای اجرای هر مرحله بوده و به این معناست که از آن تاریخ به بعد، اشخاصی که چنین ویژگیهایی دارند مشمول ثبت نام و تشکیل پرونده در نظام مالیاتی ارزش افزوده خواهند بود. البته دقت کنید که ثبت نام و تشکیل پرونده به صورت سامانهای انجام میشود و نیازی به مراجعه حضوری مگر در موارد خاص وجود ندارد. نکته دیگر این است که فراخوانهای مذکور تا زمان اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان معتبر است و پس از آن براساس قوانین و مقررات مربوطه اکثر اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهند شد.
در صورتی که مشمول ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده باشید و از انجام آن امتناع کنید مشمول جرائم مالیاتی مرتبط خواهید شد.
اصل طلا و جواهر و پلاتینی که از این فلزات در مصنوعات به کار رفته، معاف از مالیات و عوارض ارزش افزوده است؛ اما شما به عنوان طلافروش، ارزش افزوده اجرتهای ذیل را از مشتری خود دریافت نمایید:
1. اجرت ساخت
2. حق العمل
3. سود خودتان به عنوان فروشنده
یعنی جمع 3 آیتم فوق را با هم جمع نموده و در 9درصد ضرب کرده و مبلغ ارزش افزوده به دست آمده را جدای از اصل طلا و سایرالحاقات دریافت کنید.
برای مثال اگر اصل طلای شما 100 واحد، اجرت ساخت 10 واحد، حق العمل 5 واحد و سود شما 7 واحد است، شما علاوه بر 122 واحدی که از مشتری خود دریافت میکنید، 9درصدِ 10+5+7 را نیز که حدود 2 واحد میشود از مشتری خود دریافت کنید. بنابراین جمع 122+2 واحد یعنی 124 واحد از مشتری خود دریافت خواهید کرد.
اما تکالیف مالیاتی شما به شرح ذیل است:
1. پس از راهاندازی سامانه مؤدیان، عرضهکنندگان کالا و خدماتِ مربوط به این بند، مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانۀ مذکور توسط برخی مودیان، مشمول جریمهای معادل نهدرصد (۹%) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین که غیر قابل بخشودگی نیز میباشد خواهند شد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده(۳۶) قانون دائمی ارزش افزوده است.
2. کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند؛ حداکثر تا دوماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تایید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیههای ذیربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیرۀ مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت میکنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.
3. مودیانی که طبق قوانین میباید فعالیتهای خود را در دفاتر قانونی ثبت نمایند، از نرمافزارهای حسابداری مورد تأیید کارگروه راهبری سامانه مؤدیان استفاده کنند.
4. اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند.
5. اشخاص مشمول مکلفند در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام میکند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائهدهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکانپذیرشدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروشهای خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر میکند، ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند.
6. در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد کسب وکار، بهرهبرداری از پایانه فروشگاهی بهطور موقت یا دائم متوقف شود، اشخاص مشمول مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهرهبرداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائهدهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.
7. اشخاص مشمولی که نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام میکنند، مکلفند ظرف مدت ده روز تغییرات انجام شده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام نمایند.
عوارض سبز به تعبیری، عوارضی است که درصورت از بین بردن محیط زیست توسط واحد تولیدی، صنعتی، معدنی یا خدماتی پرداخت میگردد. به نسبتی که واحدهای مذکور، آلایندگی بیشتر در زمان طولانی تر ایجاد میکنند و اینکه نوع آلایندگی از چه نوعی است و مکان آن کجاست، درصد یا همان نرخ این عوارض تغییر میکند. نرخ عوارض مذکور میتواند نیمدرصد (۵/۰%)، یکدرصد (۱%) و یا یکونیمدرصد (۵/۱%) باشد. ماخذ و مبنای این عوارض فروش کالا یا خدمات است.
توجه داشته باشید که برای اینکه واحدهای ذکر شده به عنوان واحد آلاینده تعیین شود میباید عوامل زیر صورت پذیرد:
1. به تشخیص سازمان حفاظت محیط زیست، حدود مجاز و استانداردهای زیستمحیطی را رعایت نکنند.
2. در مهلت زمانی که توسط سازمان مزبور برای آنها تعیین میشود، نسبت به رفع آلایندگی خود اقدام ننمایند.
در صورت موارد مذکور، براساس معیارهایی نظیر شدت، مدت، نوع و مکان آلایندگی با نرخهای نیمدرصد (۵/۰%)، یکدرصد (۱%) و یکونیمدرصد (۵/۱%)، به ماخذ فروش کالا یا خدمات، مشمول عوارض سبز میشوند.
این حکم در مورد کلیه واحدهای آلاینده، اعم از واحدهای معاف و غیرمعاف، صادراتی و واحدهای مستقر در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی جاری است.
معیارهایی که در تعیین سطح آلایندگی واحدها، مبنای عمل سازمان محیط زیست قرار میگیرد، حداکثر سهماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون، توسط کارگروهی متشکل از:
1. نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و
2. وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی،
3. صنعت، معدن و تجارت، کشور و
4. امور اقتصادی و دارایی (سازمان)
تهیه میشود و بهتصویب هیات وزیران میرسد.
میزان فروش واحدهای موضوع این ماده براساس:
1. سامانه مؤدیان یا
2. اظهارنامهای که به همین منظور به سازمان ارائه میشود،
تعیین میگردد.
هم خرید کالا و هم خدمات مشمول ارزش افزوده خواهد بود مگر اینکه آن کالا یا خدمت مطابق ماده 9 از فصل سوم قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف از مالیات باشد. .
خیر، نیاز نیست که همه شما پیگیر پرونده باشید. شما مکلف هستید که یک نفر را از بین خود به عنوان نماینده انتخاب نموده و نماینده پرونده، تکالیف مالیاتی زیر را انجام دهد:
1. ثبت نام مالیاتی
2. ثبت معاملات در سامانه مودیان
3. پرداخت مالیات به نمایندگی شرکاء
در صورتی که نمایندهای معرفی نکنید، سازمان موظف است دسترسی واحد شغلی شما را به سامانه مودیان قطع و پایانه فروشگاهی شما را مسدود نماید.
امکان مشاهده اوراق ابلاغ شده در کارپوشه شما از طریق درگاه ملی خدمات مالیاتی (مای تَکس https://my.tax.gov.ir/) فراهم خواهد بود.
در سامانه مودیان خواهید توانست موارد ذیل را انجام دهید:
1. ثبت اعتراض توسط مؤدی
2. انتخاب یکی از مراجع موضوع بند (۳) ماده 244 (یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یا اتاق تعاون یا جامعه حسابداران رسمی یا مجامع حرفهای یا تشکلهای صنفی یا شورایاسلامی شهر)
3. ارائه هرگونه لایحه به هیاتهای حل اختلاف
4. مشاهده اسناد، مدارک و اطلاعات موردنیاز
5. ابلاغ تاریخ تشکیل جلسات هیات
6. اطلاع از نتایج دادرسی
7. و هرگونه اطلاع دیگر در خصوص پرونده دادرسی مالیاتی
اگر شما صاحب کسب و کاری هستید که مسافرین را در داخل کشور جابه جا میکنید، چه از طریق زمینی به جز راه آهن و چه دریایی، باید بهای بلیط خود را محاسبه کرده و علاوه برآن، 5درصد نیز از قیمت بلیط را به عنوان عوارض شهردای از مسافران دریافت نمایید.
شما مکلفید مبالغ دریافتی تا پایان هر ماه را تا حداکثر 15 ماه بعد به حساب شهرداری مبدا سفر واریز کنید که چنانچه پرداخت انجام نشود، جریمه شما 2درصد به ازای هر ماه تاخیر خواهد بود. در ضمن در صورت عدم پرداخت، مشمول ماده 77 قانون شهرداریها خواهید شد که آراء صادره قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری میباشد.
ماده 77 قانون شهرداریها چه میگوید:
رفع هر گونه اختلاف بین مؤدی و شهرداری در مورد عوارض و بهای خدمات ارائه شده توسط شهرداری و سازمانهای وابسته به آن به کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت کشور و دادگستری و انجمن شهر ارجاع میشود و تصمیم کمیسیون مزبور قطعی است. بدهی هائیکه طبق تصمیم این کمیسیون تشخیص شود طبق مقررات اسناد لازم الاجرا به وسیلۀ اداره ثبت قابل وصول مییباشد. اجرای ثبت مکلف است بر طبق تصمیم کمیسیون مزبور به صدور اجرائیه و وصول طلب شهرداری مبادرت نماید. درنقاطی که سازمان، قضائی نباشد، رئیس دادگستری شهرستان یک نفر را به نمایندگی دادگستری تعیین مینماید و در غیاب انجمن شهر، انتخاب نمایندۀ انجمن از طرف شورای شهرستان به عمل خواهد آمد.
تراکنش بانکی از نقطه نظر مالیاتی به واریز یا برداشت از حساب یک شخص اطلاق میشود. مهمترین موردی که میتواند برای سازمان امور مالیاتی حساسیت برانگیز باشد مجموعِ گردش حسابهای بانکی یک شخص در کل بانکها و موسسات مالی و اعتباری است.
نکته: طرف بدهکار (برداشت) و طرف بستانکار (واریز)
اگر مجموع طرف بدهکار یا بستانکار یک حساب یا مجموع حسابهای بانکی از یک عدد خاصی تجاوز کند میتواند حساسیت زا باشد و به عنوان تراکنش بانکی مشکوک مورد بررسی سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد.
الزاماً تراکنش بانکی بالا = مالیات نیست.
تراکنشهای بانکی مورد بررسی دقیقی قرار میگیرد و چنانچه مبنای درآمدی بودن آن اثبات شود و قوانین موجود اجازه اخذ مالیات از آن درآمد را بدهد، میتواند منجر به صدور برگ تشخیص یا مطالبه مالیاتی گردد. مالیاتی که به این شکل تعیین میشود به مانند بسیار دیگری از انواع مالیات ها، قابلیت اعتراض و تجدیدنظرخواهی را خواهد داشت.
برخی از مشاغل مانند پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی، دامپزشکی، فروشندگان تجهیزات پزشکی، وکلا، مشاوران حقوقی و خانواده مکلف به استفاده از کارتخوان (پایانه فروشگاهی) هستند و بقیه مشاغل الزام قانونی برای عدم دریافت وجه نقد ندارند و میتوانند به صورت نقدی (دریافت پول) کار کنند.
بله، شخصی که دستگاه کارتخوان به حساب او متصل شده است متعهد به پرداخت مالیات خواهد بود.
آخرین عددی که برای مجموع گردش حساب سالانه یک شخص (جمع واریز یا برداشت از مجموع حسابهای بانکی) اعلام گردیده است مبلغ 5 میلیارد تومان است و از سال 1395 به بعد قابلیت اجرا دارد لکن به دلایل مختلف از جمله تورم بسیار زیاد چندین سال اخیر، در عمل، حساسیت سازمان مالیاتی برای اعداد بسیار بالاتر از این مبلغ است.
فرار مالیاتی؟؟؟!!! به هیچ عنوان پیشنهاد نمیگردد زیرا که شما را تبدیل به یک شهروند متخلف و مجرم میکند و ممکن است جرائم سنگینی برای شما داشته باشد.
ما یک فرار مالیاتی داریم و یک اجتناب مالیاتی.
شما میتوانید به دنبال اجتناب مالیاتی باشد که مالیات کمتری پرداخت کنید به این معنا که از قوانین و مقررات موجود به نحوی استفاده نمایید که میزان مالیات شما به کمترین حد خود برسد.
اگر شما مبلغی وجه نقد به یک بنگاه تولیدی بدهید و با او قراردادی در قالب عقود مشارکتی منعقد کنید، در صورتی که این مبلغ برای تأمین مالی پروژه – طرح و سرمایه در گردش بنگاه تولیدی استفاده شود، تا میزان سود مورد انتظار عقود مشارکتی مصوب شورای پول و اعتبار از پرداخت مالیات بر درآمد معاف میشوید. البته تا دو سال نمیتوانید این مبلغ را خارج کنید و در صورت خروج به تناسب مبلغ خارج شده مالیات میزان معافیت را میبایست پرداخت نمایید.
مراحل اعتراض به مالیات یا درآمد مشمول مالیات یا سود ممکن است طولانی و در برخی پروندهها متفاوت باشد. به طور کلی به شرح ذیل خواهد بود:
1. اعتراض به برگ تشخیص یا مطالبه در صورتی که ظرف 30 روز از ابلاغ برگ مربوطه اقدام نمایید.
2. اعتراض به رای هیات حل اختلاف بدوی چنانچه ظرف 20 روز از ابلاغ برگ مربوطه اقدام نمایید.
3. شکایت از رای هیات حل اختلاف تجدیدنظر به شورای عالی مالیاتی: اگر ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی اعتراض نموده و تجدید رسیدگی را درخواست کنید. (توجه داشته باشید چنانچه ظرف 20 روز به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی اعتراض نکنید و مالیات شما در همان مرحله قطعی شود امکان شکایت به شورای عالی مالیاتی را نخواهید داشت. به بیان دیگر فقط شکایت شما از رای هیات تجدیدنظر در شورای عالی مالیاتی قابلیت پیگیری خواهد داشت.)
4. شکایت به دیوان عدالت اداری به شرطی که برای اشخاص داخل کشور ظرف سه ماه و برای افراد مقیم خارج از کشور، شش ماه از تاریخ ابلاغ رأی یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) اعتراض یا شکایت خود را ثبت نمایید. (باید بدانید که امکان اعتراض همزمان به رای هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر هم در دیوان عدالت اداری و هم شورای عالی مالیاتی میسر است. دیوان عدالت اداری مرجعی برون سازمانی محسوب میشود و دیگر محدودیتهای شورای عالی مالیاتی را ندارد به این معنی که چنانچه مالیات شما با هر عنوان و در هر مرحلهای قطعی شده باشد، صِرفِ قطعی شدن مالیات امکان شکایت به دیوان عدالت اداری را برای شما فراهم خواهد کرد.)
سود فعالیت هر کسب و کاری در پایان سال و پس از کسر مجموع هزینهها از مجموع فروش و درآمد در آن سال به دست میآید. در صورتی که شما هیچگونه اسناد و مدارکی به اداره مالیاتی ارائه ننمایید، اداره مالیاتی به ناچار میبایست از نسبت سود فعالیت (نسبتی که هر ساله توسط سازمان با تایید رییس کل سازمان با توجه به اطلاعات موجود در پایگاههای اطلاعاتی سازمان واطلاعات سایر مراجع مربوط حداکثر تا پانزدهم مرداد ماه هر سال برای سال قبل تعیین میشود.) برای شغل شما استفاده نماید. معمولاً سود فعالیت برای کلیه کسب و کارها به صورت فایل پی دی اف در اختیار ماموران و مودیان مالیاتی قرار میگیرد.
شما میتوانید (در صورت عدم ارائه اسناد و مدارک و دفاتر به اداره مالیاتی) با مراجعه به آن فایل، سود فعالیت در نظر گرفته شده سازمان مالیاتی برای شغل خود را ببینید. برای مثال چنانچه شما خوار و بار فروشی داشته باشید و فروش شما در کل سال 2 میلیارد تومان باشد، در صورتی که سود فعالیت در نظر گرفته شده سازمان مالیاتی برای شغل شما 10 درصد باشد، مبلغ 200 میلیون تومان سود شما خواهد بود و براساس این 200 میلیون سود، مالیات شما محاسبه خواهد شد.
در صورتی که مستندات کافی برای اثبات ادعای خود دارید، امکان اعتراض به مالیات قطعی شده درصورت داشتن شرایطی در مراجع زیر وجود دارد:
1. شکایت از رای هیات حل اختلاف تجدیدنظر به شورای عالی مالیاتی
2. شکایت از آرای قطعی به دیوان عدالت اداری
3. اعتراض به برگ قطعی در واحد اجرائیات موضوع ماده 216 قانون مالیاتهای مستقیم
4. اعتراض به برگ قطعی درصورت ناعادلانه بودن مالیات، هیات موضوع ماده 251 مکرر
چنانچه شما در چندین مکان مختلف فعالیت اقتصادی داشته باشید نیاز است برای مکانهای متعدد، ثبت نام نموده و کداقتصادی جداگانه دریافت نمایید. تنها در صورتی نیاز به دریافت کداقتصادی برای مکانهای مجزا ندارید که دو حالت زیر برقرار باشد:
1. مجوز صادره برای کلیه محلهای فعالیت شما صادر شده باشد.
2. واحد تولیدی دارید که نیاز به دفاتر و فروشگاهها در مکانهای مختلف دارید.
ویژگیها و موارد مهم حافظه مالیاتی به قرار ذیل است:
1. حافظه از نوع حافظه الکترونیکی است.
2. اطلاعات صورتحسابهای الکترونیکی در آن ذخیره میشود.
3. اطلاعات موجود در آن به سامانه مودیان منتقل میشود.
4. ممکن است سخت افزاری یا نرم افزاری باشد.
5. برای ثبت صورتحساب الکترونیکی از آن استفاده میشود.
6. دارای شناسه یکتا میباشد.
7. شناسه یکتا توسط سازمان مالیاتی به آن اختصاص داده میشود.
قانونی در مورخه 21/07/1398 با نام قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان به تصویب مجلس رسید که در مورخه ۱/۸/۱۳۹۸ شواری نگهبان آن را تایید نمود و این قانون به صورت تدریجی به شرح فراخوانهای ذیل اجرا میگردد:
۱- شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس از تاریخ ۱/ ۸/ ۱۴۰۱.
۲- شرکتهای دولتی و سایر دستگاههای اجرایی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ۱/ ۱۰/ ۱۴۰۱.
۳- اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده (۱۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱/ ۱/ ۱۴۰۲.
۴- صاحبان مشاغل موضوع فراخوانهای هشتگانه مالیات بر ارزش افزوده قبلی از تاریخ ۱/ ۴/ ۱۴۰۲.
۵- صاحبان مشاغل گروههای اول و دوم موضوع آییننامه اجرایی ماده (۹۵) قانون مالیاتهای مستقیم از تاریخ ۱/ ۷/ ۱۴۰۲.
۶- کلیه اشخاص باقیمانده از تاریخ ۱/ ۱۰/ ۱۴۰۲.
یکی از انواع پایانههای فروشگاهی دستگاه کارتخوان یا همان پوز است. بنابراین پایانه فروشگاهی عبارت عام تری است که شامل موارد ذیل میگردد:
1. دستگاه کارتخوان (پوز)
2. درگاه پرداخت الکترونیکی
3. هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکههای الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مؤدیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.
از نظر مالیاتی، از زمانی که هر مودی مکلف به ثبت نام و صدور صورتحساب الکترونیکی میشود، فاکتور دستی قابل قبول نخواهد بود.
اما در خصوص جرائم باید گفت شخصی که مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی میشود و از صدور آن مطابق قوانین و مقررات امتناع میکند یا مکلف به استفاده از پایانه فروشگاهی میباشد و استفاده نمیکند؛ مشمول جرائم و موارد ذیل میگردد:
1. ده درصد (۱۰%) از مجموع مبلغ فروش انجامشده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
2. در صورت اثبات تخلف عدم صدور صورتحساب از طریق سامانه مؤدیان یا کماظهاری یا بیشاظهاری در ثبت قیمت یا مقدار فروش و با وجود اخطار سازمان از طریق سامانه مودیان و عدم پذیرش مودی، درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی، علاوه بر جریمه فوق (10درصد یا 2میلیون تومان) سازمان میتواند با مراجعه به مؤدی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دورههای مالیاتی سال تخلف اقدام نماید.
3. در صورت عدم ثبت نام در سامانه مؤدیان یا عدم استفاده از پایانه فروشگاهی توسط خردهفروشیها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرفکننده نهائی ارتباط دارند، مالیات متعلق به فروش این مودیان به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محلهای فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی توسط سازمان تعیین و مطالبه میشود.
4. در تعیین مالیات متعلق به مؤدیانی که ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی هستند و استفاده نمیکنند، یا مؤدیانی که از ثبت نام در سامانه مؤدیان خودداری میکنند، هیچ گونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد.
5. پس از انقضای مواعد (مهلت ها) مذکور در ماده (۳) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحسابهایی که در سامانه مؤدیان ثبت نشده باشد، معتبر نبوده و قابل استناد در مراجع دادرسی مالیاتی نخواهد بود
بله، مرکز تنظیم مقررات، وظیفه نظارت بر شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی را دارد.
درخصوص شناسه یکتا میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1. هر حافظه مالیاتی باید دارای شماره شناسه یکتا باشد.
2. شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط سازمان اختصاص داده میشود.
3. اشخاص مشمول قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند.
4. برای اینکه شما بتوانید صورتحساب الکترونیکی صادر و ارسال نمایید، اولین قدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی است. دلیل این ضرورت شناسه 22 کاراکتری است که در هر صورتحساب الکترونیکی صادر میشود که یکی از اقلام مهم آن 6 رقم سمت چپ آن یعنی همین شناسه یکتای حافظه مالیاتی است؛ بنابراین تا زمانی که شما این شماره 6 رقمی را دریافت نکرده باشید اساساً امکان صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی را نخواهید داشت.
ثبت نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و رعایت قانون مرتبط علاوه بر اینکه باعث میشود مشمول جرائم مربوطه نگردید، امکان استفاده از مزایایی مانند عدم لزوم نگهداری دفاتر و اسناد و مدارکی که در سامانه ثبت گردیده و عدم مراجعه ماموران مالیاتی به محل فعالیت مؤدی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک و رسیدگی به آنها را برای شما فراهم مینماید.
با تشخیص سازمان و مطابق دستورالعمل صادره، بدهی مالیات بر ارزش افزوده شما را که مربوط به سال ۱۳۹۶ و قبل از آن باشد، قطعی نموده و کلیه جریمههای متعلقه را به مدت سهسال تعلیق مینماید.
در صورتی که برخی از فعالیتها و یا معاملات خود را کتمان کنید، یا از صدور صورتحسابهای خود از طریق سامانه مؤدیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کماظهاری یا بیشاظهاری کرده باشید و هیأت حل اختلاف مالیاتی تایید نماید، حسب رأی هیأت، ملزم به پرداخت تمام یا بخشی از جریمههای تعلیقشده خواهید بود.
پس از انقضای سه سال فوق در صورت عدم ارتکاب تخلفات مذکور، جریمههای تعلیقشده بخشوده میشود.
براساس آخرین اراده قانون گذار که در قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ 13/10/1400 اجرائی شده است:
1– اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساختهشده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.
۲– اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده طلا، جواهر و پلاتین، مشمول مالیات و عوارض با نرخ نه درصد (۹%) میباشد.
سود دریافتی یا جوائز متعلق به حسابهای پسانداز و سپردههای مختلف نزد بانکهای ایرانی یا مؤسسات اعتباری غیربانکی مجاز از پرداخت مالیات معاف است. این معافیت شامل سپردههایی که بانکها یا مؤسسات اعتباری غیربانکی مجاز نزد هممیگذارند نخواهد بود.