امکان اعتراض به برگ تشخیصی که به دیگری ابلاغ شده است
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:برگ تشخیص مالیاتی من به شخص دیگری ابلاغ شده و مالیاتم قطعی شده؛ امکان اعتراض دارم؟
پاسخ :
بله، در صورتی که برگ تشخیص یا مطالبه مالیاتی به شخصی غیر از شما، بستگان یا مستخدمین شما ابلاغ شود، این ابلاغ دچار خدشه است و اعتراض به آن در چارچوب ماده 216 امکان پذیراست. چنانچه برگ فوق به این ترتیب قطعی گردد، بهترین راه حل این است که پس از ابلاغ برگ اجرائی، اعتراض خود را به واحد اجرائیات با مضمون ذیل ارائه نمایید:
“رئیس محترم واحد اجرائیات اداره مالیاتی….
باسلام و احترام؛
نظر به عدم رعایت قوانین و مقررات مرتبط با ابلاغ برگههای مالیاتی در مورد پرونده اینجانب…………. به شماره اقتصادی…………، با عنایت به اینکه روند قطعیت برگ تشخیص (مطالبه) عملکرد سال…. مطابق قوانین و مقرارت صورت نگرفته است،درخواست ابطال برگ قطعی و شرکت در هیات حل اختلاف مالیاتی را دارم. خواهشمند است دستور لازم را مبذول فرمائید.”
نکته: در صورتی که ابلاغ حتی به بستگان یا مستخدمین شما صورت گرفته باشد ولی سن ظاهری این اشخاص برای تمیز اهمیت اوراق مورد ابلاغ کافی نباشد و یا بین شما و شخصی که اوراق را دریافت میدارد تعارض منفعت باشد نیز امکان درخواست ابطال برگ قطعی به شرح فوق وجود دارد
قانون مالیاتهای مستقیم
ماده 216 - مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقیکه طبق مقررات اجرایی مالیاتها قابل مطالبه و وصول میباشد هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رأی صادر خواهد شد. رأی صادره قطعی و لازمالاجراء است.
تبصره 1 - در مورد مالیاتهای مستقیم در صورتی که شکایت حاکی از این باشد که وصول مالیات قبل از قطعیت، به موقع اجرا گذارده شده است هرگاه هیأت حل اختلاف مالیاتی شکایت را وارد دانست ضمن صدور رأی به بطلان اجرائیه حسب مورد قرار رسیدگی و اقدام لازم صادر یا نسبت به درآمد مشمول مالیات مودی رسیدگی و رأی صادر خواهد کرد. رأی صادره از هیأت حل اختلاف قطعی است.
تبصره 2 - در مورد مالیاتهای غیرمستقیم هرگاه شکایت اجرایی از این جهت باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود و رأی هیأت مزبور در این باره قطعی و لازمالاجراء است.
مفاد این تبصره شامل جرایم قاچاق اموال موضوع عایدات دولت و بهای مال قاچاق از بین رفته و نیز آن دسته از مالیاتهای غیرمستقیم که طبق مقررات مخصوص به خود در مراجع خاص باید حل و فصل شود نخواهد بود.
ماده 203 - اوراق مالیاتی به طور کلی باید به شخص مودی ابلاغ و در نسخه ثانی رسید اخذ گردد. هرگاه به خود مودی دسترسی پیدا نشود اوراق مالیاتی باید در محل سکونت یا محل کار او به یکی از بستگان یا مستخدمین او ابلاغ گردد مشروط بر این که به نظر مأمور ابلاغ سن ظاهری این اشخاص برای تمیز اهمیت اوراق مورد ابلاغ کافی بوده و بین مودی و شخصی که اوراق را دریافت میدارد تعارض منفعت نباشد.
تبصره 1 - هرگاه مودی یا در صورت عدم حضور وی بستگان یا مستخدمین او از گرفتن برگهااستنکاف نمایند یا در صورتی کههیچ یک از اشخاص مذکور در محل نباشند مأمور ابلاغ باید امتناع آنان از گرفتن اوراق یا عدم حضور اشخاص فوق را در محل در هر دو نسخه قید نموده ونسخه اول اوراق را به درب محل سکونت یا محل کار مودی الصاق نماید. اوراق مالیاتی که به ترتیب فوق ابلاغ شده، قانونی تلقی و تاریخ الصاق تاریخ ابلاغ به مودی محسوب میشود.
تبصره 2 - سازمان امور مالیاتی کشور میتواند برای ابلاغ اوراق مالیاتی از خدمات پست سفارشی استفاده نماید. مأمور پست باید اوراق مالیاتی را به شخص مودی یا بستگان و مستخدمین او در محل ابلاغ و در نسخه ثانی رسید اخذ کند و چنانچه مودی یا اشخاص یاد شده از گرفتن اوراق امتناع کنند، مأمور پست این موضوع را در نسخ اوراق مذکور قید و نسخه دوم را به نشانی تعیینشده الصاق میکند و نسخه اول را به اداره مالیاتی عودت میدهد. هرگاه هیچ یک از اشخاص یاد شده در محل نباشند، مأمور پست با قید تاریخ مراجعه، عبارت " پانزده روز پس از این تاریخ مجددا مراجعه خواهد شد" را در اوراق مذکور قید و نسخه دوم را به نشانی تعیین شده الصاق میکند و نسخه اول را عودت میدهد. مأمور پست در مراجعه بعدی در صورت عدم حضور اشخاص فوق این امر را در ذیل اوراق قید و نسخه دوم را به نشانی تعیین شده الصاق میکند و نسخه اول را به اداره مالیاتی عودت میدهد. اوراقی که بدینترتیب الصاق میشوند از تاریخ الصاق، ابلاغ شده محسوب میشود.