تشکیل پرونده ارزش افزوده
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:تشکیل پرونده ارزش افزوده بدهم یا نه؟
پاسخ مختصر:
در صورتی نیاز به تشکیل پرونده ارزش افزوده در سامانههای مالیاتی دارید که مشمول یکی از فراخوانهای 8 گانه زیر باشید. توجه داشته باشید که تاریخ ذکر شده برای اجرای هر مرحله بوده و به این معناست که از آن تاریخ به بعد، اشخاصی که چنین ویژگیهایی دارند مشمول ثبت نام و تشکیل پرونده در نظام مالیاتی ارزش افزوده خواهند بود. البته دقت کنید که ثبت نام و تشکیل پرونده به صورت سامانهای انجام میشود و نیازی به مراجعه حضوری مگر در موارد خاص وجود ندارد. نکته دیگر این است که فراخوانهای مذکور تا زمان اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان معتبر است و پس از آن براساس قوانین و مقررات مربوطه اکثر اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهند شد.
1. فراخوان مرحله اول - تاریخ اجرا - (01/07/1387)
2. فراخوان مرحله دوم - تاریخ اجرا - (01/07/1388)
3. فراخوان مرحله سوم - تاریخ اجرا - (01/01/1389)
4. فراخوان مرحله چهارم - تاریخ اجرا - (01/07/1389)
5. فراخوان مرحله پنجم - تاریخ اجرا - (01/7/1390)
6. فراخوان مرحله ششم - تاریخ اجرا - (01/01/1394)
7. فراخوان مرحله هفتم - تاریخ اجرا - (01/07/1395)
8. فراخوان مرحله هشتم - تاریخ اجرا - (01/01/1399)
1. کلیه وارد کنندگان؛
2. کلیه صادر کنندگان؛
3. کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در سال 1386 سه میلیارد ریال یا بیشتر بوده است؛
4. کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در پنج ماهه آغازین سال 1387، یک میلیارد و دویست پنجاه میلیون ریال یا بیشتر بوده است.
1. کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تأسیس و پروانهی بهرهبرداری از وزارتخانهی ذیربط صادر شده یا میشود؛
2. بهرهبرداران معادن؛
3. ارائه دهندگان خدمات حسابرسی، حسابداری و دفترداری و همچنین خدمات مالی؛
4. حسابداران رسمی شاغل و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران؛
5. ارائه دهندگان خدمات مدیریتی و مشاورهای؛
6. ارائه دهندگان انواع خدمات انفورماتیک، رایانهای اعم از سخت افزاری، نرم افزاری و طراحی سیستم؛
7. متلها و هتلهای سه ستاره و بالاتر؛
8. بنکداران، عمده فروشها، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها؛
9. نمایندگان موسسههای تجاری و صنعتی، اعم از داخلی و خارجی؛
10. مؤسسات حمل و نقل موتوری و باربری دارای مجوز از مراجع ذیربط، زمینی، دریایی و هوایی باربری (به استثناء واحدهایی که صرفاً به امر حمل و نقل مسافر اشتغال دارند)؛
11. مؤسسات مهندسی و مهندسی مشاور؛
12. مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیدهاند، در صورتی که در سال 1387 یا 1388 مجموع فروش کالاها ارائه خدمات(غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر است.
کلیه اشخاص حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول، دوم، سوم و چهارم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که در هر یک از سالهای 1387، 1388، یا 1389 مجموع کالاها و ارائه خدمات(غیر معاف یا معاف غیر معاف) آنها یک میلیارد ریال و بیشتر باشد.
اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی(صرف نظر از مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده 98 قانون مالیاتهای مستقیم که به فعالیتهای زیر اشتغال دارند:
چلوکبابیها، سالنهای غذاخوری، سفره خانههای سنتی و اغذیه فروشیهای زنجیرهای با مالکیت واحد و با نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز
کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش و یا درآمد از محل عرضه کالا و ارائه خدمات مشمول که موجب فراخوانهای قبلی(فراخوان مرحله اول تا ششم) تا کنون برای اجرای قانون فراخوان نشده اند، به استثنای اشخاص حقوقی با فعالیتهای صرفاً معاف موضوع ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده
تمامی جایگاهداران سوخت (فرآوردههای نفت و گاز) با هر حجم از فروش یا درآمد کالا و ارائه خدمات که به موجب فراخوانهای قبلی، تاکنون برای اجرای قانون فراخوانده نشدهاند، مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۹۹ خواهند شد.
قانون موقت مالیات بر ارزش افزوه مصوب 1387
ماده ۱۸: مؤدیان مکلفند به ترتیبی که سازمان امورمالیاتی کشور تعیین و اعلام مینماید نسبت به ارائه اطلاعات درخواستی سازمان مذکور و تکمیل فرمهای مربوطه اقدام و ثبت نام نمایند.
قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400
ماده 13: پس از راهاندازی سامانه مؤدیان، همه مشمولان این قانون موظفند به ترتیبی که سازمان مقرر و اعلام میکند، در سامانه مزبور ثبت نام نموده و معاملات خود را در آن ثبت نمایند. ثبت معاملات (خرید و فروش) در سامانه مؤدیان، به منزله ثبت در دفاتر قانونی است. تا آن زمان، ترتیبات ثبتنام، نحوه ارائه اظهارنامههای مالیاتی و رسیدگی به آنها حسب مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۷/۲/۱۳۸۷ و اصلاحات بعدی آن است. در سایر موارد، مفاد این قانون جاری است.