ماده 26) قانون مالیات های مستقیم 

وراث متوفی (منفردا یا مجتمعا) یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها موظفند به منظور کسر هزینه‌های کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک موضوع ماده (17) این قانون، ظرف مدت یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه‌ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهیها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می‌شود به انضمام مدارک زیر به اداره امور مالیاتی صلاحیتدار تسلیم نماید:

1-رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به بدهیها و مطالبات متوفی

2-رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی است.

3-رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیتنامه متوفی اگر وصیتنامه موجود باشد.

4-در صورتی که اظهارنامه از طرف­ وکیل یا قیم یا ولی داده شود رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالتنامه یا قیم‌نامه

5-رونوشت یا تصویر گواهی فوت از مراجع ذی‌ربط

اداره امور مالیاتی مربوط مکلف است اظهارنامه تسلیمی در مهلت مقرر را رسیدگی و به شرح زیر اقدام کند:

الف ـ در صورتی که ارزش روز کلیه ماترک متوفی کمتر از دیون محقق متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه کفن و دفن باشد، اموال و دارایی‌های متوفی مشمول مالیات موضوع ماده (17) این قانون نخواهد شد و مالیات‌های پرداختی ماده مذکور با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت‌کننده مسترد خواهد شد.

ب ـ در صورتی که ارزش روز ماترک بیشتر از دیون محقق متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه‌های کفن‌ودفن باشد، در این صورت موارد مزبور به ترتیب از ارزش روز اموال و دارایی‌های موضوع بندهای(1)، (2)، (3)، (4) و (5) ماده(17) این قانون کسر و مازاد ماترک حسب مورد به مأخذ مقرر در ماده مزبور مشمول مالیات خواهد شد و اضافه مالیات‌های پرداختی موضوع ماده(17) این قانون با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت‌کننده مسترد خواهد شد.

ج ـ در صورتی که کل ماترک یا بخشی از آن مطابق بندهای(الف) و (ب) مشمول مالیات نباشد، اداره امور مالیاتی موظف است گواهی لازم مبنی بر بلامانع بودن ثبت یا انتقال یا پرداخت یا تحویل اموال و دارایی غیرمشمول متوفی به وراث را حسب موارد مذکور در ماده(17) این قانون به‌عنوان مراجع ذی‌ربط صادر نماید.

تبصره1ـ در صورتی که بدهی متوفی مستند به مدارک و اسناد مثبته قانونی بوده و اصالت آن مورد تأیید اداره امور مالیاتی صلاحیتدار قرار گیرد قابل کسر از ماترک خواهد بود.

تبصره2ـ آیین‌نامه اجرائی این ماده درمورد نحوه رسیدگی، ارزیابی اموال و دارایی‌ها و صدور گواهی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه می‌شود و به ‌تصویب هیأت وزیران می‌رسد. [1]


1. به موجب بند 5 ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیات­های مستقیم، مصوب 31/4/1394، این متن و تبصره های آن جایگزین متن قبلی ماده (26) قانون شد.

“ماده 26 – وراث (‌منفردا یا مجتمعا) یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها مکلف­اند ظرف شش ماه از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه‌ای روی نمونه‌ مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می‌شود حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین بهای زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی‌هایی که‌طبق مقررات این فصل قابل احتساب هستند به ضمیمه مدارک زیر به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم و رسید دریافت دارند.

1- رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به بدهی و مطالبات متوفی.

2-رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی است.

3- در صورتی که اظهارنامه از طرف وکیل یا قیم یا ولی داده شود رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالت­نامه یا قیم‌نامه.

4- رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیت نامه متوفی اگر وصیت نامه موجود باشد.

‌تبصره – تسلیم اظهارنامه با مشخصات مذکور از طرف یکی از وراث، سالب تکلیف سایر ورثه می­گردد.”

 


بخشنامه شماره: 200/95/9    تاريخ: 1395/02/04      موضوع:ابلاغ آیین نامه های اجرایی موضوع تبصره های2 مواد 26 و34 اصلاحی مصوب 31-4-1394 قانون مالیاتهای مستقیم و فرم های مربوط به مالیات برارث

دانلود پیوست :دانلود 

 

بخشنامه

 

9

95

26 و 34

م

مخاطبان/ ذینفعان

امور مالیاتی شهر و استان تهران

ادارات کل امور مالیاتی

موضوع

ابلاغ آیین نامه های اجرایی موضوع تبصره های 2 مواد 26 و 34 اصلاحی مصوب 1394/04/31 قانون مالیات های مستقیم و فرم های مربوط به مالیات بر ارث

به پیوست آیین نامه های اجرایی مواد 26 و 34 اصلاحی مصوب 1394/04/31 قانون مالیات های مستقیم موضوع تصویب نامه های شماره 3862/ت52804هــ و 3869/ت52885هــ مورخ 1395/01/21 هیأت محترم وزیران به همراه فرم های پیوست به شرح ذیل جهت اجراء ابلاغ می گردد.

-1 فرم اظهارنامه مالیات بر ارث موضوع ماده (26) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم.

-2 کاربرگ (فرم) ارزیابی اموال و دارایی و دیون محقق، واجبات مالی و عبادی و هزینه کفن و دفن متوفی موضوع ماده (26) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم.

-3 فرم گواهی بلامانع بودن ثبت، انتقال یا پرداخت یا تحویل اموال و دارایی غیر مشمول متوفی موضوع بند (ج) ماده (26) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم.

-4 فرم درخواست گواهی پرداخت مالیات بر ارث موضوع ماده (34) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم در خصوص:

-1-4 ماترک ردیف 1 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم;

-2-4 ماترک ردیف 2 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم;

-3-4 ماترک ردیف 3 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم;

-4-4 ماترک ردیف 4 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم;

-5-4 ماترک ردیف 5 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم;

-6-4 ماترک ردیف 6 ماده 17 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم.

-5 کاربرگ (فرم) نتیجه رسیدگی به درخواست گواهی پرداخت مالیات بر ارث موضوع ماده (34) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم.

-6 فرم گواهی پرداخت مالیات بر ارث موضوع ماده (34) اصلاحی قانون مالیات های مستقیم

الف- به منظور رسیدگی به مالیات بر ارث متوفیان 1395/01/01 به بعد در هر اداره امور مالیاتی، نسبت به ایجاد واحد مالیاتی جداگانه ای اقدام گردد. در مورد متوفیان قبل از 1395/01/01 کماکان واحدهای مالیاتی ارث قبلی مطابق مقررات مربوط اقدام خواهند نمود.

ب- پس از دریافت اظهارنامه موضوع ماده (26) اصلاحی قانون یا درخواست گواهی موضوع ماده (34) این قانون، واحد مالیاتی یاد شده، ضمن دریافت تصویر مدارک هویتی متوفی و وراث از جمله کارت ملی، شناسنامه، گواهی فوت، گواهی حصر وراثت و مستندات مصدق اموال و دارایی­ها، دیون و بدهی متوفی نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی اقدام نماید.

شایان ذکر است پس از پیاده سازی سامانه دریافت اظهارنامه موضوع ماده (26) و فرم درخواست گواهی ماده 34 اصلاحی قانون، تسلیم اظهارنامه و فرم اخیرالذکر، منوط به ثبت نام متوفی و وراث در سامانه ثبت نام و اخذ کد رهگیری و شناسه مالیاتی به منظور ارسال اظهارنامه و فرم درخواست گواهی الکترونیکی ماده 34 قانون اصلاحی مذکور خواهد بود.

بدیهی است اطلاعات مربوط به پرونده متوفیان و وراثی که قبل از پیاده سازی سامانه مزبور به صورت دستی تکمیل شده است، می بایست پس از راه اندازی سامانه مورد بحث در سامانه ثبت و ضبط و برای متوفی و وراث شناسه مالیاتی صادر گردد.

پ- تا راه اندازی سامانه یکپارچه مالیاتی سازمان، لازم است ادارات امور مالیاتی به منظور هماهنگی امور نسبت به ثبت اظهارنامه موضوع ماده (26) یاد شده در سامانه ثبت اظهارنامه ارث فعلی اقدام تا با هماهنگی دفتر اطلاعات مالیاتی نسبت به ارسال کلیه اظهارنامه­های تسلیمی به اداره امور مالیاتی صلاحیتدار موضوع بند (ب) ماده (1) آیین­نامه اجرایی ماده 26 اصلاحی قانون مورد اشاره، اقدام شود.

ت- با توجه به قسمت اخیر بند (ت) ماده (1) آیین­نامه اجرایی ماده 26 اصلاحی قانون فوق، اگر متوفی مقیم ایران نباشد اداره امور مالیاتی صلاحیتدار برای رسیدگی به مالیات بر ارث، اداره کل امور مالیاتی شمیرانات می باشد.

ج- در مواردی که برای یک پرونده (متوفی) چند اظهارنامه از طرف مودی در موعد مقرر قانونی تسلیم شده باشد و یا مودی نسبت به تسلیم اظهارنامه اصلاحی در موعد مقرر قانونی اقدام نموده باشد، اداره امور مالیاتی صلاحیتدار، مکلف به رسیدگی و ارزیابی کلیه اظهارنامه­های مذکور با رعایت مقررات و ترتیبات مربوط می باشد.

چ- مبنای ارزیابی اموال و دارایی ها برای تعیین مأخذ محاسبه مالیات با رعایت ماده (17) قانون تاریخ تنظیم گزارش ارزیابی اموال می باشد و چنانچه مودی ظرف مدت ده (10) روز از تاریخ ابلاغ فرم نتیجه رسیدگی به درخواست گواهی موضوع ماده (34) اصلاحی قانون مزبور نسبت به پرداخت مالیات متعلق اقدام ننماید، اداره امور مالیاتی مکلف است گزارش ارزیابی یاد شده را به روز رسانی نماید.

ح- با توجه به ماده (13) آیین­نامه اجرایی ماده 34 اصلاحی قانون اعتراض مودی به میزان مالیات مشخصه درصورت پرداخت مالیات قابل طرح در مراجع یاد شده در ماده مذکور می باشد.

خ- مقررات آیین نامه های صدرالذکر در خصوص متوفیان از 1395/01/01 به بعد بوده و برای متوفیان قبل از این تاریخ، احکام قانونی قبل از اصلاحیه 1394/04/31 از جمله مقررات مربوط تسلیم اظهارنامه، رسیدگی و پرداخت مالیات، صدور انواع
گواهی های مربوط و… جاری می باشد.

د- با توجه به حذف ماده (31) قانون، صدور گواهی حصر وراثت متوفیان از 1395/01/01 به بعد موکول به ارائه گواهی موضوع ماده فوق نبوده و در خصوص متوفیان تا پایان سال 1394 مطابق مقررات ماده اخیرالذکر اقدام خواهد شد.

 

سید کامل تقوی نژاد

رییس کل سارمان امور مالیاتی کشور

تاریخ اجرا:

1395/01/01

مدت اجرا:

نامحدود

مرجع ناظر:

دادستانی انتظامی مالیاتی

نحوه ابلاغ:

 فیزیکی/سیستمی

لطفا هرگونه ابهام و توضیح را از طریق شماره تلفن 39903368 با دفتر فنی و حسابرسی مالیاتی مطرح و پیگیری نمایید.


بخشنامه شماره: 200/96/109     تاريخ: 1396/07/29      موضوع:راه اندازی سامانه استعلام الکترونیکی ارزیابی سهام متوفی در شرکت­های پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس

 

 

بخشنامه

 

109

96

17

م

مخاطبان/ذینفعان

امور مالیاتی شهر و استان تهران

ادارات کل امور مالیاتی

موضوع

راه اندازی سامانه استعلام الکترونیکی ارزیابی سهام متوفی در شرکت­های پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس

در راستای گسترش خدمات الکترونیک، با هدف رضایتمندی مودیان محترم مالیاتی، کاهش ترددهای غیرضرور، کاهش هزینه ­ها و کوتاه­ نمودن فرآیند و تسریع انجام امور مربوط به استعلام ارزیابی سهام متوفی در شرکت ­های پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس، از سازمان بورس و اوراق بهادار (شرکت سپرده­ گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در اجرای بند (ب) ماده (2) آئین نامه اجرایی ماده (26) قانون مالیات­ های مستقیم اصلاحیه مورخ 1394/04/31 و قسمت اخیر بخشنامه شماره 200/20468 مورخ 1392/11/16، سامانه استعلام الکترونیکی ارزیابی سهام متوفی، در بستر سامانه صدور گواهی­ ها و استعلام بدهکاران مالیاتی، طراحی و پیاده سازی شده است. لذا ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور از تاریخ 1396/08/01، موظفند تمامی استعلام ­های مربوط به ارزیابی سهام متوفی در شرکت ­های موصوف را صرفا از طریق سامانه مذکور ارسال نموده و پاسخ لازم را نیز از طریق همان سامانه دریافت نمایند.

به این منظور، باتوجه به الزام الصاق تصویر الکترونیکی مدارک شناسایی متوفی، مقتضی است ادارات کل امور مالیاتی، امکان دسترسی واحدهای مالیات بر ارث به دستگاه اسکنر را فراهم نمایند. به علاوه، درصورت نیاز به دریافت خدمات آموزشی در رابطه با نحوه عملکرد سامانه موصوف، نسبت به معرفی نماینده فناوری اطلاعات اداره کل، به مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان، اقدام و هماهنگی­های لازم را به عمل آورند.

مسئولیت حسن اجرای مفاد این بخشنامه به عهده مدیران کل امور مالیاتی می ­باشد.  

سید کامل تقوی نژاد

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

دامنه کاربرد:

1-داخلی: *    2- خارجی:*

مرجع پاسخگویی:

مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات

تاریخ اجرا:

مطابق مفاد بخشنامه

مدت اجرا:

نامحدود

مرجع ناظر:

دادستانی انتظامی مالیاتی

نحوه ابلاغ:

فیزیکی و  سیستمی

[mb_toc_shortcode]

ماده 2) 



آیین نامه شماره:     تاريخ:      موضوع: 

دانلود پیوست :دانلود 


آیین نامه شماره:     تاريخ:      موضوع:

دانلود پیوست :دانلود 


آیین نامه شماره:     تاريخ:      موضوع:

دانلود پیوست :دانلود 


آیین نامه شماره:     تاريخ:      موضوع:

دانلود پیوست :دانلود 


امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.