نحوه عمل ادارات مالیاتی در صورت تقاضای تقسیط مالیات

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:درصورتی که تقاضای تقسیط از اداره مالیات کنم انجام می‌دهند؟

پاسخ :

در صورتی که:

1. قادر به پرداخت بدهی مالیاتی خود اعم از اصل و جریمه به طور یک جا نباشید. 

2. برگ مالیات قطعی به شما ابلاغ شده باشد.

3. درخواست تقسیط خود را با ذکر تعداد ماه‌های درخواستی به اداره مالیاتی ارائه نمایید.

اداره مالیاتی:

1. مطابق آخرین بخشنامه تقسیط مالیاتی و مطابق اختیاراتی که دارد (که این اختیارات با توجه به قانون بیش از سه سال از تاریخ ابلاغ برگ مالیات قطعی نیست) 

2. با در نظر گرفتن شرایط شغلی شما و به میزانی که تشخیص می‌دهد می‌تواند با درخواست شما موافقت نموده و یا تعداد ماه‌های درخواستی شما را کاهش داده و همان را تایید نماید.

در این صورت شما ملزم به صدور چک برای هر ماه به ترتیبی که اداره مالیاتی مقرر می‌نماید خواهید بود. 

نکته مهم: طبق قانون، امکان تقسیط تا سقف سه سال از تاریخ ابلاغ مالیات قطعی می‌باشد؛ اما ممکن است این سقف در قوانین دیگر و برای گروهی از مودیان مانند تولیدی‌ها تغییر نماید؛ به عنوان نمونه ممکن است در شورای عالی هماهنگی اقتصادی که مصوباتش به مثابه قانون است اعلام گردد که زمان شروع تقسیط 60 ماهه برای واحدهای تعطیل، همراه با یک سال تنفس، از زمان تعیین تکلیف پرونده متقاضی در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید می‌باشد

 
منبع

قانون مالیات‌های مستقیم

ماده 167- وزارت امور اقتصادی و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند نسبت به مودیانی که قادر به پرداخت بدهی مالیاتی خود اعم از اصل و جریمه به طور یک­جا ‌نیستند از تاریخ ابلاغ مالیات قطعی بدهی مربوط را حداکثر به مدت سه سال تقسیط نماید.
تفویض اختیار تقسیط بدهی و بخشودگی جرائم قابل بخشش موضوع قانون مالیات‌های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال 1401 شماره: 200/1401/10 تاریخ: 10/02/1401
در اجرای دستور وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی موضوع نامه شماره 25/11403 مورخ 1401/01/24 در خصوص تفویض اختیار بخشودگی جرائم و تقسیط بدهی و بنابر اختیار حاصل از مواد 167 و 191 قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحیه 1394/04/31، ضمن تأکید بر اهمیت وصول نقدی و به موقع مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات‌های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده و به منظور تکریم مودیان محترم مالیاتی و تسهیل و تسریع در فرآیند قطعیت و وصول بدهی‌ مودیان، شرایط و نحوه بخشودگی جرائم قابل بخشش و تقسیط بدهی با رعایت مقررات مواد مذکور و سایر مقررات مربوط به شرح زیر به مدیران کل امور مالیاتی تفویض می‌شود:
ب- تقسیط بدهی:
12- حداکثر تفویض اختیار زمان تقسیط بدهی، از تاریخ ابلاغ برگ بدهی قطعی سال / دوره مربوط برای مالیاتهای مستقیم به مدت سه سال و برای مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده یک سال تعیین می‌گردد.
1-12- به ازای سپری شدن هر ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت بدهی سال / دوره مربوط، یک ماه از مدت تقسیط کاسته می‌شود تا حداکثر به یکسال برای مالیاتهای مستقیم و شش ماه برای مالیات و عوارض ارزش افزوده با رعایت مقررات ماده 167 قانون مالیاتهای مستقیم برسد.
2-12- حداکثر تفویض اختیار زمان تقسیط بدهی برای مالیاتهای ابرازی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم یک سال و مالیات و عوارض ابرازی موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده شش ماه تعیین می‌گردد. این بند صرفا قبل از رسیدگی و قطعیت بدهی سال /دوره مربوط می‌باشد و پس از قطعیت بدهی مطابق بند 1-12 اقدام شود.
13) حداقل معادل بیست درصد (20%) از اصل مالیات و عوارض هر دوره/سال در هر منبع به صورت نقد در زمان تقسیط وصول گردد.
14) برای تقسیط بدهی پس از محاسبه کلیه جرائم تا تاریخ پایان دوره تقسیط و اتخاذ تصمیم در خصوص میزان بخشودگی جرائم قابل بخشش مطابق این بخشنامه; اصل بدهی، جرائم غیر قابل بخشش و جرائمی که بخشودگی آن مورد موافقت قرار نمی‌گیرد به صورت توأمان تقسیط شود و مبلغ هر قسط به تناسب برای اصل بدهی و جرائم منظور شود. اعمال بخشودگی جرائم موضوع این بخشنامه مشروط به پرداخت اقساط در سررسیدهای مقرر می‌باشد.
15) در کلیه مواردی که بنا به اختیار حاصل از ماده (167) قانون مالیات‌های مستقیم، با تقاضای مودیان محترم مالیاتی دایر بر تقسیط بدهی موافقت به عمل آمده است، در صورتی که مودی در سررسید هریک از اقساط نسبت به پرداخت آن اقدام ننماید، اداره امور مالیاتی موظف است با قید فوریت و در راستای مقررات اجرائی وصول مالیات (موضوع فصل نهم باب چهارم قانون مالیات‌های مستقیم و آئین نامه اجرایی ماده 218 این فصل) نسبت به وصول کل بدهی مودی و جرائم متعلقه از طریق اقدامات اجرایی با رعایت مقررات مربوطه اقدام نماید.
در موارد خاص با تشخیص اداره امور مالیاتی چنانچه مودی ظرف یک ماه از تاریخ سررسید اقساط برگشتی نسبت به پرداخت آن اقدام کند، مشمول این بند نخواهد بود.
ج-سایر مقررات
16) تقسیط و بخشودگی جرائم منوط به ارائه درخواست مودی به همراه مدارک و مستندات مرتبط می‌باشد;
17)در صورتی که مودی ظرف ده روز از تاریخ موافقت با تقسیط بدهی نسبت به ترتیب پرداخت آن اقدام ننماید، اداره کل امور مالیاتی از طریق اقدامات اجرایی نسبت به وصول بدهی اقدام نماید.
18)تمام یا قسمتی از تفویض اختیار مذکور در چارچوب تعیین شده و با رعایت موارد فوق، قابل تفویض به معاونین مدیر کل و روسای ادارات امور مالیاتی ذیربط خواهد بود.
19)با صدور این بخشنامه، بخشنامه شماره 200/1401/1 مورخ 1401/01/7 کان لم یکن تلقی می‌گردد.
داود منظور - رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.