نحوه استفاده از اوراق تسویه خزانه به عنوان بدهی مالیات بر ارزش افزوده

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال: به جای دریافت پول نقد از اداره دولتی، اوراق تسویه خزانه دریافت کرده ام، برای ارزش افزوده چه کنم؟

پاسخ مختصر:

ابتدا باید بدانیم که منظور از اوراق تسویه خزانه چیست؟
اوراق تسویه خزانه، اسناد تعهدی خاصی هستند که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی صادر می‌شود و به‌ منظور تسویه بدهی اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی که از دولت طلبکارند استفاده می‌شود.
برای مثال شما وقتی مالیات و عوارض ارزش افزوه به دولت بدهکارید و این بدهی شما در فرایندهای مالیاتی قطعی شده است می‌توانید به جای پرداخت وجه نقد به اداره مالیاتی، از اوراق تسویه خزانه و یا اوراق مالی اسلامی که توسط دولت منتشر می‌شود (منوط به دریافت مستقیم از دولت) برای تسویه مالیات و عوارض خود استفاده نمایید.
توجه داشته باشید که اولاً سازمان مالیاتی مکلف به پذیرش این اوراق است و ثانیاً ممکن است مبلغی از این اوراق به دلیل غیرنقدی بودن آن کاسته شده و مبلغ به روز شده، کمتر از مبلغ اسمی اوراق، در حساب شما لحاظ گردد

منبع

قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400

تبصره4 ماده 4- پیمانکاران و مهندسان مشاور موضوع این ماده‌می‌توانند از اوراق تسویه خزانه موضوع ماده‌(۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱/۲/۱۳۹۴ و اوراق مالی اسلامی که توسط دولت منتشر می‌شود (منوط به دریافت مستقیم از دولت) برای تسویه مالیات و عوارض خود استفاده نمایند. سازمان مکلف به پذیرش این اوراق به عنوان مالیات و عوارض به میزان ارزش تنزیل‌شده آن (با نرخ حفظ قدرت خرید اسناد خزانه یا نرخ سود اوراق مالی‌- اسلامی) متناسب با سالهای باقی­مانده تا سررسید است. میزان مالیات وصولی از این محل به‌عنوان عملکرد وصولی نقدی سازمان در سال پذیرش اوراق محسوب می‌شود. در اجرای این تبصره سازمان مکلف است که معادل سهم عوارض از پذیرش اوراق مذکور را از محل وصولی‌های جاری به حساب عوارض شهرداری‌ها و دهیاری‌های مربوط منظور نماید.

ماده ۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 01/۰۲/1394
دولت موظف است:
الف- حداکثر ظرف مدت شش‌ ماه از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون، بدهی‌های قطعی خود به اشخاص حقیقی و حقوقی تعاونی و خصوصی را که در چارچوب مقررات مربوط تا پایان سال ۱۳۹۲ ایجاد شده، با مطالبات قطعی دولت (وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی) از اشخاص مزبور تسویه کند.
بدین منظور وزارت امور اقتصادی و دارایی، اسناد تعهدی خاصی را با عنوان «اوراق تسویه خزانه» صادر می‌کند و در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی طلبکار و متقابلاً بدهکار قرار می‌دهد.
این اسناد صرفاً به‌ منظور تسویه بدهی اشخاص یاد شده به دولت مورد استفاده قرار می‌گیرد. جمع مبلغ اوراق تسویه خزانه که به‌ موجب این ماده صادر می‌شود و در اختیار طلبکاران قرار می‌گیرد، به‌صورت جمعی- خرجی در بودجه‌‏های سنواتی درج می‌شود.
ب- همه‌ ساله به‌ میزان مابه‌التفاوت مطالبات قطعی اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی از دولت و شرکت‌های دولتی و بدهی قطعی‌ شده آنان به دولت و شرکت‌های دولتی، در لایحه بودجه سالانه، انتشار «اوراق صکوک اجاره» را پیش‌بینی نماید.
اوراق مزبور قابل معامله در بازار ثانویه است. آئین‌نامه اجرایی نحوه انتشار اوراق صکوک اجاره، بازپرداخت سود و تضمین آن حسب مورد توسط دولت و شرکت‌های دولتی ذیربط، ظرف مدت سه‌ ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به‌ تصویب هیئت وزیران می‌رسد.
اوراق صکوک اجاره در این قانون عبارت است از اوراق بهادار قابل نقل و انتقال که نشان دهنده مالکیت مشاع دارنده در منافع دارایی مورد اجاره باشد.
پ- در صورت درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی، مطالبات خود از آنان را با بدهی شرکت‌های دولتی به آنها، تهاتر کند. شرکت دولتی که به این ترتیب جایگزین بدهکار می‌شود، موظف است مبلغ بدهی تسویه‌ شده را به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌ داری کل کشور واریز کند.
حکم این بند با رعایت جزء(۲) بند(د) سیاست‌های کلی اصل چهل‌ و چهارم(۴۴) قانون‌اساسی قابل اجراء می‌باشد.
تبصره ۱- دولت مجاز است احکام سه‌گانه این ماده را درمورد اشخاص، نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی و بانک‌ها اجراء کند.
تبصره ۲- پرداخت مطالبات و دیون ایثارگران، جانبازان، آزادگان و خانواده شهدا و مفاد قانون تفسیر ماده(۱۳) قانون حمایت از آزادگان مصوب۱۳۸۹/۱۲/۴ از محل منابع حاصل از واگذاری اموال دولت به استثنای واگذاری‌های مشمول قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم(۴۴) قانون اساسی با تأیید ذیحساب دستگاه بنیاد شهید و امور ایثارگران در اولویت قرار دارد.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.