مراحل اعتراض به برگ مالیاتی

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:تا چند مرحله می‌توانم به مالیاتم اعتراض کنم؟

پاسخ :مراحل اعتراض به مالیات یا درآمد مشمول مالیات یا سود ممکن است طولانی و در برخی پرونده‌ها متفاوت باشد. به طور کلی به شرح ذیل خواهد بود:
1. اعتراض به برگ تشخیص یا مطالبه در صورتی که ظرف 30 روز از ابلاغ برگ مربوطه اقدام نمایید.
2. اعتراض به رای هیات حل اختلاف بدوی چنانچه ظرف 20 روز از ابلاغ برگ مربوطه اقدام نمایید.
3. شکایت از رای هیات حل اختلاف تجدیدنظر به شورای عالی مالیاتی: اگر ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی اعتراض نموده و تجدید رسیدگی را درخواست کنید. (توجه داشته باشید چنانچه ظرف 20 روز به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی اعتراض نکنید و مالیات شما در همان مرحله قطعی شود امکان شکایت به شورای عالی مالیاتی را نخواهید داشت. به بیان دیگر فقط شکایت شما از رای هیات تجدیدنظر در شورای عالی مالیاتی قابلیت پیگیری خواهد داشت.)
4. شکایت به دیوان عدالت اداری به شرطی که برای اشخاص داخل کشور ظرف سه ماه و برای افراد مقیم خارج از کشور، شش ماه از تاریخ ابلاغ رأی یا تصمیم قطعی مرجع مربوط مطابق قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) اعتراض یا شکایت خود را ثبت نمایید. (باید بدانید که امکان اعتراض همزمان به رای هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر هم در دیوان عدالت اداری و هم شورای عالی مالیاتی میسر است. دیوان عدالت اداری مرجعی برون سازمانی محسوب می‌شود و دیگر محدودیت‌های شورای عالی مالیاتی را ندارد به این معنی که چنانچه مالیات شما با هر عنوان و در هر مرحله‌ای قطعی شده باشد، صِرفِ قطعی شدن مالیات امکان شکایت به دیوان عدالت اداری را برای شما فراهم خواهد کرد.)

 

منبع

بند 2 ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 25/03/1392
رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون‌هایی مانند کمیسیون‌های مالیاتی، هیأت حل‌اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده ( ۱۰۰ ) قانون شهرداری‌ها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها

پاسخ :

5. اعتراض در واحد اجرائیات موضوع ماده 216 قانون مالیات‌های مستقیم: زمانی که پرونده مالیاتی شما قطعی می‌شود، پس از ابلاغ برگ قطعی شما 10 روز فرصت پرداخت یا تقسیط را دارید، در صورت عدم پرداخت یا تقسیط مالیات، برای شما برگ اجرائی در واحد اجرائیات اداره مالیاتی صادر می‌گردد. بعد از ابلاغ برگ اجرایی شما یک ماه فرصت دارید که کل بدهی را تسویه نموده یا تقسیط نمایید. هرگاه در مدت مذکور اقدام به تسویه یا تقسیط نکنید واحد اجرائیات به اندازه بدهی شما اعم از اصل و جرایم متعلق به اضافه ده درصد بدهی از اموال منقول یا غیر منقول و مطالبات شما ‌را توقیف خواهد نمود.
چنانچه شما پس از ابلاغ برگ اجرائی:
1. به اقدامات اجرائی اعتراض دارید (برای مثال واحد تولیدی شما که نباید تعطیل گردد به واسطه اقدامات واحد اجرائیات تعطیل گردیده و یا سایر مواردی که معتقدید خلاف قوانین و مقررات و آئین نامه اجرائیات با شما رفتار می‌شود.)
2. مالیات شما به اشتباه قطعی شده و هنوز فرایند قطعیت مالیات طی نشده است. (در مورد مالیات‌های سالانه و مستقیم)
3. مطالبه مالیات را قانونی نمی‌دانید. (در مورد مالیات‌های ارزش افزوده و غیرمستقیم)
می توانید شکایت خود را در هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده 216 قانون مالیات‌های مستقیم مطرح نمایید که به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رأی ‌صادر خواهد شد.

6. اعتراض به ناعادلانه بودن مالیات، هیات موضوع ماده 251 مکرر:
در صورتی که:
1. مالیات شما قطعی شده است.
2. در مرجع مالیاتی دیگری قابل طرح نیست.
3. مالیات را با دلایلی غیرعادلانه می‌دانید.
4. مدارک و دلائل کافی دارید.
می توانید از طریق سامانه‌ای که برای این منظور در نظر گرفته شده، به مالیات خود اعتراض نمایید.

 

منبع

قانون مالیات‌های مستقیم
ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم: در مورد مالیات‌های قطعی موضوع این قانون و مالیات‌های غیرمستقیم که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد و به ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستنداً به مدارک و دلائل کافی‌از طرف مؤدی شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی شود وزیر امور اقتصادی و دارایی می‌تواند پرونده امر را به هیأتی مرکب از سه نفر به انتخاب خود‌جهت رسیدگی ارجاع نماید. رأی هیأت به اکثریت آرا قطعی و لازم‌الاجرا می‌باشد.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.