مالیات رانندگان و مشاغل خودرو

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:مالک و راننده ماشین سنگین هستم و درجاده کار می‌کنم، چه مالیاتهایی باید پرداخت کنم؟

پاسخ :

به جز مالیات‌هایی که در سوال (خودروی خودم را می‌خواهم بفروشم، مشمول چه مالیات و عوارض‌هایی می‌شوم؟) به آن پاسخ داده شد، شما و کلیه اشخاصی که برگ سبز خودروهای باری و مسافری و شغلی را دارند به عنوان مودی مالیاتی مشاغل محسوب می‌شوید و ملزم به تبعیت از قوانین و مقررات مالیاتی خواهید بود که یکی از مهمترین آنها ارسال اظهارنامه یا پرداخت مالیات مطابق توافق فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم در خرداد ماه هر سال است.
البته برخی مشاغل خودرویی مانند اشخاصی که فقط یک خودروی وانت پیکان دارند، با توجه به قوانین و مقررات موجود و معافیت‌هایی که برای آنها درنظر گرفته شده است، در صورت عدم تسلیم اظهارنامه، مطابق دستورالعمل تبصره ماده 100 سال‌های اخیر معمولاً معاف از مالیات و انجام تکالیف دیگر قانونی می‌شوند که حتی اینگونه افراد هم بهتر است در موعد ارسال اظهارنامه مشاغل خودرو که در خرداد ماه هر سال است از اشخاص و مشاوران مالیاتی مطلع، آخرین تکالیف مالیاتی خود را دریافت نموده تا دچار مشکلات احتمالی آتی نگردند.
• بنابراین شما جدای از مالیات‌های ذیل که در زمان مقتضی خود می‌بایست پرداخت کنید، مشمول پرداخت مالیات مشاغل خودرو نیز خواهید بود.
• مالیات و عوارض شماره‌گذاری وسائط نقلیه
• عوارض سالانه و عوارض سالانه آلایندگی وسائط نقلیه
• مالیات نقل و انتقال وسائط نقلیه
توجه داشته باشید که اکثر مودیان مشاغل خودرو، روش مالیات مقطوع یا همان فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم را قبول می‌کنند و مالیات تعیین شده خود را که از طریق فرمول خاصی توسط سازمان و در سامانه مربوطه محاسبه می‌گردد پرداخت می‌نمایند؛ زیراکه استفاده از این روش به دلیل تسریع در فرایند قطعی سازی و وصول مالیات، موجبات رضایت مودی مالیاتی را فراهم نموده و سازمان مالیاتی هم با کمترین چالش، مالیات خود را مطالبه و وصول می‌نماید.

پاسخ تکمیلی
داستانک
منبع

قانون مالیات‌های مستقیم

ماده 100 - مودیان موضوع این فصل این قانون مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک­ سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق‌ نمونه‌ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات ‌متعلق را به نرخ مذکور در ماده (131) این قانون پرداخت نمایند.
تبصره- سازمان امور مالیاتی کشور می­تواند برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده(84) این قانون باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را به‌صورت مقطوع تعیین و وصول نماید. در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول می‌شود.
حکم این تبصره مانع از رسیدگی به اظهارنامه‌های مالیاتی تسلیم شده در موعد مقرر نخواهد بود.
قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور - تبصره ۶- عوارض و مالیات
ل‌- ‌به‌منظور تسریع و تسهیل رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی، اختیار سازمان امور مالیاتی کشور در تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیات‌های مستقیم ‌در‌خصوص معافیت مؤدیان از انجام بخشی از تکالیف قانون مذکور از قبیل نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی، به حداکثر «صد برابر» میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم افزایش می‌یابد.

تعیین مالیات مقطوع عملکرد سال 1401 صاحبان مشاغل خودرویی در اجرای تبصره ماده (100) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 31/04/1394 شماره: 97791/م تاریخ: 1402/01/22
بنا به اختیار حاصل از تبصره ماده (100) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 31/04/1394، مالیات عملکرد سال 1401 صاحبان وسایط نقلیه مسافری، باری و ماشین آلات راهسازی و صنعتی، مطابق جداول پیوست (شامل 13 جدول) با رعایت گروه بندی استان‌ها به شرح زیر تعیین می‌گردد:
1- کلیه صاحبان مشاغل خودرویی که مجموع درآمد ارائه خدمات آن‌ها در سال 1401 با توجه به مفاد قانون بودجه سال 1402 کل کشور، حداکثر صد برابر معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات‌های مستقیم (معادل 67,200,000,000 ریال) بوده است، مشمول این دستورالعمل می‌باشند.
2- استان‌های کشور با توجه به امکانات و شاخص‌های موثر و به لحاظ وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نیز شرایط جوی به گروه‌های زیر تقسیم می‌شوند:
گروه (1): شهر تهران،
گروه (2): استان‌های آذربایجان شرقی، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، فارس، قزوین، گیلان، هرمزگان، مازندران و استان تهران به جز شهر تهران،
گروه (3): استان‌های آذربایجان غربی، کرمان، گلستان، سمنان، زنجان، قم، همدان، مرکزی، یزد، بوشهر و خوزستان،
گروه (4): استان‌های چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، لرستان، ‏خراسان شمالی و اردبیل،
گروه (5): استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کردستان، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد.
3- مالیات عملکرد صاحبان وسایط نقلیه عمومی تا ظرفیت 7 تن موضوع جداول 3 الی 7 پیوست، بر اساس تقسیم بندی فوق و با اعمال ضرایب جدول زیر نسبت به ارقام مالیات مندرج در جداول مذکور تعیین می‌گردد:

 

گروه بندی استان ها

شهرها / شهرستان ها

شهر

تهران

استان‌های گروه (2)

استان‌های گروه (3)

استان‌های گروه (4)

استان‌های گروه (5)

مراکز استان ها

100%

95%

90%

85%

80%

سایر نقاط استان

-

90%

85%

80%

75%

4- درخصوص مالکان تاکسی و وانت بارکه مالک بیش از یک خودرو از انواع مذکور باشند، مالیات خودروهای بعدی نیز به صورت مقطوع به شرح جدول (1) پیوست تعیین می‌شود. درخصوص سایر صاحبان مشاغل خودرویی که دارای بیش از یک خودرو باشند، مالیات خودروهای بعدی به صورت مقطوع با 25% (بیست و پنج درصد) افزایش نسبت به جدول مربوط محاسبه و وصول خواهد شد. همچنین در صورتی که خودروی اول مودی تاکسی یا وانت بوده و خودروهای بعدی از سایر خودروها یا ادوات موضوع جداول این دستورالعمل باشد، با عنایت به توضیحات مذکور، مالیات خودروهای بعدی با در نظر گرفتن رقم مربوط به مالیات خودرو یا وسیله مذکور، با 25% افزایش به صورت مقطوع خواهد بود.
5- منظور از مالکیت دو یا چند خودرو، مالکیت همزمان آنها می‌باشد و مودیانی که در طی سال به دلایلی چون اسقاط خودروی قبلی نسبت به تغییر خودرو اقدام و به صورت همزمان مالک دو یا چند خودرو نمی‌باشند، برای هر خودرو به نسبت مدت فعالیت حسب مورد مشمول مالیات خواهند بود.
6- مودیانی که در سال 1401 به صورت کامل فعالیت نداشته اند، در صورت ارائه اسناد و مدارک مثبته و تایید اداره امور مالیاتی مربوط، مالیات آنها بر اساس مدت کارکرد، محاسبه می‌گردد.
7- در راستای تبصره ماده (100) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 31/04/1394، صاحبان مشاغل مشمول این دستورالعمل تکلیفی برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی و اسناد و مدارک موضوع آیین نامه ماده (95) قانون مذکور نخواهند داشت.
8- کلیه صاحبان مشاغل خودرویی مکلف به ثبت نام در سامانه‌های الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور می‌باشند. لذا آن گروه از مودیان مذکور که میزان درآمد ارائه خدمات آن‌ها در سال 1401 بیش از صد برابر معافیت موضوع ماده (84) قانون مالیات‌های مستقیم (با توجه به بند 1 دستورالعمل) بوده است، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی می‌باشند.
9- صاحبان مشاغل موضوع این دستورالعمل مکلفند مالیات مقرر عملکرد سال 1401 را حداکثر تا پایان خرداد ماه 1402 پرداخت نمایند. بدیهی است در صورت عدم پرداخت مالیات در مهلت یاد شده، مشمول جریمه موضوع ماده (190) قانون
مالیات‌های مستقیم مصوب 1366 و اصلاحیه‌های بعدی آن می‌باشند.
10- مالیات صاحبان انواع وانت بار پلاک سفید، وانت بارهای کرایه آژانس ها، سواری‌های پلاک سفید کرایه آژانس‌ها یا موسسات تحت نظارت تاکسیرانی و یا شرکت‌های تاکسی اینترنتی و وانت بار اینترنتی، مطابق جدول شماره 1 پیوست این دستورالعمل محاسبه و وصول گردد.
11- مالیات عملکرد سال 1402 صاحبان خودروهایی که در سال مذکور به صورت قطعی واگذار می‌گردند به صورت علی الحساب، بر مبنای مدت فعالیت با 40% (چهل درصد) افزایش نسبت به مبالغ مندرج در جداول موضوع این دستوالعمل و با رعایت سایر بندهای این دستورالعمل و نیز مالیات صاحبان خودروهای مدل 1402 به نسبت مدت فعالیت در سال مذکور معادل 40% (چهل درصد) بیشتر از مالیات خودروهای مدل 1401 تعیین می‌گردد.
12- در خصوص سایر وسایط نقلیه عمومی که در جداول پیوست قید نشده است، صاحبان آنها می‌بایست با رعایت گروه بندی صاحبان مشاغل موضوع ماده (2) آئین نامه اجرایی ماده (95) قانون مالیات‌های مستقیم، نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی متناسب با گروه بندی خود و پرداخت مالیات متعلق در موعد مقرر قانونی اقدام نمایند.
13- نظر به اینکه مالیات صاحبان مشاغل خودرویی موضوع این دستورالعمل به صورت مقطوع تعیین می‌گردد، لذا اعمال مقررات مواد (137)، (165)، (172) و سایر موارد مشابه در خصوص اینگونه مودیان موضوعیت نداشته و چنانچه صاحبان مشاغل موضوع این دستورالعمل درخواست اعمال مقررات مواد مذکور را داشته باشند، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی موضوع ماده (100) قانون مالیات‌های مستقیم بوده و ادارات امور مالیاتی نیز موظفند مالیات متعلق به مودیان مزبور را از طریق حسابرسی و با رعایت مقررات تعیین نمایند.
14- این دستورالعمل و جداول پیوست آن صرفا در مورد صاحبان خودروهایی است که فعالیت آن‌ها منحصر به استفاده از خودرو در جابجایی مسافر و حمل و نقل بار و یا فعالیت‌های مربوط با وسایط نقلیه یا ماشین آلات مربوط حسب مورد می‌باشد، لذا صاحبان خودروهایی نظیر انواع وانت و... که به فعالیت‌های دیگری نظیر فروش اجناس و تره بار و... با وسیله نقلیه خود اشتغال دارند، مشمول این دستورالعمل نبوده و مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی از باب فعالیت‌های شغلی اخیرالذکر (فروش اجناس و تره بار و...) و انجام تکالیف قانونی مرتبط، حسب مورد خواهند بود.
داود منظور - رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.