شمول خدمات از ارزش افزوده
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:فقط بابت خرید کالا باید ارزش افزوده پرداخت کنم یا خدمات را هم شامل میشود؟
پاسخ مختصر:
هم خرید کالا و هم خدمات مشمول ارزش افزوده خواهد بود مگر اینکه آن کالا یا خدمت مطابق ماده 9 از فصل سوم قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف از مالیات باشد. .
1. در صورتیکه عرضه کالا به خود برای استفاده شغلی باشد (مثلا پرینتر تولید میکنید و از آن پرینتر تولیدی خود در دفتر کارتان برای امور کارمندان خود استفاده مینمایید.) مشمول مالیات و عوارض نخواهید شد ولی اگر برای استفاده شغلی نباشد بلکه برای مصرف شخصی برداشته شود (پرینتر تولیدی خود را به منزل شخصی برده و از آن استفاده کنید.) مشمول ارزش افزوده خواهید بود.
2. اگر کالای مشمول ارزش افزودهای را با کالای مشمول ارزش افزوده دیگر معاوضه کنید، خریدار یا دریافت کننده کالا مکلف است، مالیات بر ارزش افزوده کالایی که در اختیار میگیرد را پرداخت نماید. (مثلاً پرینتر خود را با کامپیوتر دیگری معاوضه کرده اید و هیچ مبلغی بین شما رد و بدل نگردیده است، با این وجود دو طرف مکلف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معادل قیمت خرید خود به طرف مقابل خواهند بود.)
3. زمانی باید ارزش افزوده پرداخت کنید که صورتحساب توسط فروشنده صادر میشود.
4. موارد زیر جزء ماخذ محاسبه مالیات و عوارض نمیباشد:
الف- انواع تخفیفات اعطائی؛ ب- مالیات و عوارض موضوع قانون ارزش افزوده که قبلاً توسط عرضهکننده کالا یا ارائهدهنده خدمت پرداخت شده است؛ پ- سایر مالیاتهای غیرمستقیم و عوارضی که به موجب قوانین موضوعه هنگام عرضه کالا یا ارائه خدمت به آن تعلق گرفته است؛ ت- وجوهی که به موجب سایر قوانین وصول میشود و به حساب درآمد عمومی یا به حساب درآمد شهرداریها واریز میگردد؛ ث- کمکهای پرداختی شهرداریها و دهیاریها به سازمانهای غیرانتفاعی وابسته به خود طبق قوانین و مقررات موضوعه، مشروط به آنکه مالیات متعلقه به عنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد؛
ج- یارانه پرداختی دولت بابت جبران تمام یا قسمتی از قیمت کالاها و خدمات مشمول قیمتگذاری؛ مشروط به آنکه مالیات فروش بهعنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد.
چ- وجوهی که از ردیفهای بودجهای مصوب دستگاهها بین شرکتهای تابعه در قوانین بودجه سنواتی جابهجا میشود مشروط بر آنکه بابت خرید یا فروش کالا و خدمات نباشد.
5. بابت کالاهای وارداتی هم باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت نمایید. مجموع ارزش گمرکی (موضوع ماده(۱۴) قانون امور گمرکی مصوب ۲۲/۸/۱۳۹۰) و حقوق ورودی (حقوق گمرکی و سود بازرگانی) را محاسبه کرده و در 9 درصد ضرب میکنید. (البته دقت کنید که این مبلغ ارزش افزوده برای وارد کننده است و برای مصرف کننده نهایی، بالاتر از این مبلغ خواهد بود.)
6. نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده 9 درصد برای کالاها و خدمات عمومی میباشد و برای سایر کالاها مانند کالاهای نفتی، طلا، جواهر و پلاتین، نوشابههای قندی گازدار و بدون گاز و سایر کالاهای آسیبرسان به سلامت، انواع سیگار و محصولات دخانی، عوارض سبز، مالیات و عوارض شمارهگذاری وسائط نقلیه، عوارض سالانه و عوارض سالانه آلایندگی وسائط نقلیه، مالیات نقل و انتقال وسائط نقلیه، مالیات خروج از کشور، عوارض برونشهری مسافر، متفاوت است که در متن قوانین ارزش افزوده و قوانین بودجه سنواتی به نرخ یا مبلغ آنها اشاره شده است.
7. اگر مودی مالیاتی هستید و خریدی دارید عملاً چیزی را از جیب خود به عنوان ارزش افزوده پرداخت نمینمایید زیرا که بار ارزش افزوده بر روی مصرف کننده نهایی است. البته توجه داشته باشید باید مستندات فیزیکی یا الکترونیکی برای اثبات خرید خود که بابت آن ارزش افزوده پرداخت نموده اید داشته باشید تا اداره مالیاتی براساس آن مستندات خرید و ارزش افزودهای که پرداخت کرده اید را به عنوان اعتبار و طلب شما محاسبه نماید.
8. اگر تولیدی دارید و ماشین آلاتی خریده اید حتی اگر کلیه کالاهای شما معاف از مالیات بر ارزش افزوده باشد، میتوانید مالیات بر ارزش افزودهای که بابت این ماشین آلات خطوط تولیدی پرداخت نموده اید را از اداره مالیاتی دریافت نمایید.
9. اگر به هر دلیل مالیات و عوارض ارزش افزودهای پرداخت کردید که به عنوان اعتبار یا همان طلب شما لحاظ نشد، میتوانید آن مبلغ را به عنوان هزینه در سیستم حسابداری خود ثبت نمایید.
10. اگر واحد تولیدی یا معدنی دارای مجوز تاسیس دارید که قبل از بهره برداری، برای آن کالاها یا خدمات، ارزش افزودهای پرداخت نموده اید، مالیات و عوارض پرداختی خریدهای شما قابل استرداد و دریافت از اداره مالیاتی خواهد بود.
قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400
ماده۱- مفاهیم و اصطلاحات زیر، در این قانون، دارای تعاریف مشروحه ذیل میباشند:
ث- مالیات و عوارض خرید: مالیات و عوارض متعلق به خرید کالاها و خدمات مشمول مالیات و عوارض برای فعالیتهای اقتصادی مؤدی در یک دوره معین؛
ذ- معافیت مالیاتی: عدم تعلق مالیات و عوارض موضوع این قانون بر کالاها و خدمات.
ماده۲- عرضه کالاها و ارائه خدمات در ایران و واردات و صادرات آنها، از لحاظ مالیات و عوارض مشمول مقررات این قانون است.
تبصره۱- کالاها و خدمات مشمول موضوع این قانون که توسط مؤدیان حقیقی خریداری، تحصیل یا تولید میشود، در صورتی که برای مصارف شخصی برداشته شود عرضه کالا به خود محسوب میشود و مشمول مالیات و عوارض خواهد شد. در صورتیکه عرضه کالا به خود برای استفاده شغلی باشد مشمول مالیات و عوارض نخواهد شد.
تبصره۲- معاوضه کالاها و خدمات در این قانون، عرضه کالا و ارائه خدمت از طرف هر یک از متعاملین محسوب میشود و مشمول مقررات این قانون است.
ماده۳- تاریخ تعلق مالیات و عوارض تاریخ صدور صورتحساب مطابق با مقررات است.
ماده۴- مؤدی مکلف است حداکثر تا پایان ماهِ پس از انقضای هر دوره مالیاتی، کل مالیات و عوارضی را که طی آن دوره به فروش کالا و یا ارائه خدمات توسط وی تعلق گرفته است، با رعایت تبصره (۲) این مادهو پس از کسر اعتبار مالیاتی خود، به ترتیبی که سازمان مقرر میکند، پرداخت نماید.
ماده۵- ماخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات، در مورد مؤدیان عضو سامانه مؤدیان، ارزش فروش مندرج در صورتحساب الکترونیکی است که توسط آنان در سامانه مزبور ثبت شده است.
تبصره۱- ماخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات در مورد مؤدیانی که عضو سامانه مؤدیان نیستند و نیز مؤدیان متخلف موضوع ماده(۹) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، ارزش روز کالا یا خدمت در زمان تعلق میباشد که توسط سازمان بر اساس اطلاعات موجود در سامانه مؤدیان، استعلام از مراجع ذیصلاح یا تعیین کارشناس یا هیات کارشناسی مشخص میشود. همچنین سازمان میتواند برای تعیین ماخذ مشمول مالیات مؤدیان مزبور، از دفاتر، اسناد و مدارک (اعم از الکترونیکی یا غیرالکترونیکی) آنها استفاده نماید. مؤدی مکلف است دفاتر، اسناد و مدارک مذکور را در صورت درخواست ماموران مالیاتی، کارشناس یا هیات کارشناسی به آنان ارائه کند.
تبصره۲- موارد زیر جزء ماخذ محاسبه مالیات و عوارض نمیباشد:
الف- انواع تخفیفات اعطائی؛
ب- مالیات و عوارض موضوع این قانون که قبلاً توسط عرضهکننده کالا یا ارائهدهنده خدمت پرداخت شده است؛
پ- سایر مالیاتهای غیرمستقیم و عوارضی که به موجب قوانین موضوعه هنگام عرضه کالا یا ارائه خدمت به آن تعلق گرفته است؛
ت- وجوهی که به موجب سایر قوانین وصول میشود و به حساب درآمد عمومی یا به حساب درآمد شهرداریها واریز میگردد؛
ث- کمکهای پرداختی شهرداریها و دهیاریها به سازمانهای غیرانتفاعی وابسته به خود طبق قوانین و مقررات موضوعه، مشروط به آنکه مالیات متعلقه به عنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد؛
ج- یارانه پرداختی دولت بابت جبران تمام یا قسمتی از قیمت کالاها و خدمات مشمول قیمتگذاری؛ مشروط به آنکه مالیات فروش بهعنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد.
چ- وجوهی که از ردیفهای بودجهای مصوب دستگاهها بین شرکتهای تابعه در قوانین بودجه سنواتی جابهجا میشود مشروط بر آنکه بابت خرید یا فروش کالا و خدمات نباشد.
ماده۶- ماخذ محاسبه مالیات و عوارض واردات کالا، مجموع ارزش گمرکی (موضوع ماده(۱۴) قانون امور گمرکی مصوب ۲۲/۸/۱۳۹۰) و حقوق ورودی (حقوق گمرکی و سود بازرگانی) میباشد. مالیات و عوارض مذکور جزء حقوق ورودی محسوب نمیشود.
ماده۷- نرخ مالیات و عوارض کالاها و خدمات مطابق با ماخذ موضوع ماده(۵) این قانون، بهاستثنای کالاهای خاص که نرخ آنها در ماده(۲۶) این قانون تصریح شده، نهدرصد (۹%) میباشد.
ماده۸- مالیات و عوارضی که مؤدیان برای خرید کالاها و خدمات مورد نیاز برای انجام فعالیتهای اقتصادی خود پرداخت میکنند، به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور شده و از مالیات و عوارض فروش آنها کسر میشود. در صورتی که جمع اعتبار مالیاتی مؤدی در هر دوره مالیاتی بیشتر از مالیات و عوارض فروش وی باشد، سازمان موظف است مبلغ مازاد را به دوره و یا دورههای بعد منتقل نماید. در صورتی که مؤدی درخواست کند که مازاد مزبور به وی مسترد گردد، سازمان موظف است حداکثر ظرف یکماه از تاریخ ثبت درخواست، نسبت به استرداد مابهالتفاوت مذکور از محل وصولیهای جاری اقدام نماید، در غیر این صورت، مشمول خسارتی به میزان دودرصد(۲%) در ماه از تاریخ ثبت درخواست نسبت به مبلغ قابل استرداد و مدت تاخیر میباشد که توسط سازمان و از محل وصولیهای جاری پرداخت میگردد. متخلفین از اجرای این حکم با درخواست مؤدی و رای هیات رسیدگی به تخلفات اداری به مجازات بند «د» ماده(۹) قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب ۷/۹/۱۳۷۲ محکوم میشوند.
تبصره۱- مالیات و عوارض خرید نهادههای مربوط به طرحهای تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی) دولت قابل استرداد نیست و جزء بهای تمام شده داراییهای مزبور منظور میگردد.
تبصره۲- در صورتی که مؤدی فقط به عرضه کالاها و ارائه خدمات معاف اشتغال داشته باشد و یا طبق مقررات این قانون کالا و خدمات وی مشمول مالیات و عوارض نباشد، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهادههای آنها قابل تهاتر یا استرداد نمیباشد.
تبصره۳- در صورتی که مؤدی به عرضه توام کالاها و خدمات مشمول و معاف اشتغال داشته باشد، صرفاً مالیات و عوارضی که بابت خرید نهادههای موردنیاز برای تولید کالاها و خدمات مشمول پرداخت کرده است، حسب مورد، قابل کسر، تهاتر یا استرداد است.
تبصره۴- صرفنظر از آنکه مؤدی به عرضه کالاها و خدمات معاف یا مشمول اشتغال داشته باشد، مالیات وعوارض خرید مربوط به ماشینآلات خطوط تولید وی قابل کسر، تهاتر و استرداد میباشد.
تبصره۵- آن قسمت از مالیات و عوارض پرداختی مؤدیان که طبق مقررات این قانون قابل تهاتر یا استرداد نیست، به عنوان هزینههای قابل قبول موضوع قانون مالیاتهای مستقیم محسوب میشود.
تبصره۶- سازمان مکلف است با رعایت تبصرههای (۲) و (۴) این مادهمالیات و عوارض پرداختی واحدهای تولیدی یا معدنی دارای مجوز تاسیس را که در دورههای قبل از بهره برداری جهت خرید کالاها و خدمات مورد نیاز برای تاسیس و راهاندازی واحد موردنظر پرداخت کردهاند، مسترد نماید.
تبصره۷- مالیات و عوارضی که در موقع خرید کالاها و خدمات توسط شهرداریها و دهیاریها برای انجام وظایف و خدمات قانونی پرداخت میگردد، طبق مقررات این قانون قابل تهاتر و یا استرداد است.
ماده۱۲- عرضهکنندگان کالاها و خدمات که به موجب این قانون و سایر قوانین از مالیات و عوارض معاف میباشند و همچنین فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی که حجم معاملات سالانه آنها از مبلغی که به پیشنهاد سازمان به تایید هیات وزیران میرسد، بیشتر باشد، مکلف به عضویت و ثبت معاملات در سامانه مؤدیان هستند. این حکم شامل کلیه مناطق کشور از جمله مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی میشود. متخلفان از حکم این مادهعلاوه بر جریمه موضوع بند «ب» ماده(۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مشمول جریمهای معادل نه درصد (۹%) ارزش معاملات ثبت نشده در سامانه مذکور میشوند. آییننامه اجرائی این ماده در خصوص مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی ظرف سهماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد سازمان و دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تهیه میشود و بهتصویب هیات وزیران میرسد.
ماده۲۶- نرخ مالیات و عوارض کالاهای نفتی، فلزات گرانبها، سیگار، نوشابه و سایر کالاهای آسیبرسان به سلامت بهشرح زیر تعیین میشود:
الف- کالاهای نفتی
تبصره۲- ماخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش در خردهفروشی بنزین و نفت گاز توسط شرکتهای غیردولتی دارای مجوز از وزارت نفت، عبارت است از مابهالتفاوت قیمت خرید محصولات فوق از شرکتهای پالایش (با احتساب مالیات و عوارض موضوع بند «الف» این ماده)، با قیمت عرضه آنها به مصرفکننده. مابهالتفاوت مزبور بهعنوان درآمد ناشی از ارائه خدمات توسط جایگاههای عرضه بنزین و نفتگاز تلقی شده و با نرخ مذکور در ماده(۷) این قانون مشمول مالیات و عوارض میگردد. مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید بنزین و نفتگاز بهعنوان اعتبار مالیاتی برای جایگاهداران منظور نمیشود.
ماده۲۶- نرخ مالیات و عوارض کالاهای نفتی، فلزات گرانبها، سیگار، نوشابه و سایر کالاهای آسیبرسان به سلامت بهشرح زیر تعیین میشود:
ب- طلا، جواهر و پلاتین
۱- اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساختهشده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.
۲- اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ نهدرصد (۹%) میباشد.
۳- پس از راهاندازی سامانه مؤدیان، عرضهکنندگان کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانه مذکور مشمول جریمهای معادل نهدرصد (۹%) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین است که غیر قابل بخشودگی میباشد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده(۳۶) این قانون است.
۴- کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند حداکثر تا دوماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تایید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیههای ذیربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیره مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت میکنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.
فصل هفتم قانون مالیات بر ارزش افزوده - مالیاتها و عوارض خاص
الف- عوارض سبز
ماده۲۷- واحدهای تولیدی، صنعتی، معدنی و خدماتی آلاینده که به تشخیص سازمان حفاظت محیط زیست، حدود مجاز و استانداردهای زیستمحیطی را رعایت نمیکنند، در صورتی که در مهلت زمانی که توسط سازمان مزبور برای آنها تعیین میشود، نسبت به رفع آلایندگی خود اقدام ننمایند، براساس معیارهایی نظیر شدت، مدت، نوع و مکان آلایندگی با نرخهای نیمدرصد (۵/۰%)، یکدرصد (۱%) و یکونیمدرصد (۵/۱%)، به ماخذ فروش کالا یا خدمات، مشمول عوارض سبز میشوند. این حکم در مورد کلیه واحدهای آلاینده، اعم از واحدهای معاف و غیرمعاف، صادراتی و واحدهای مستقر در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی جاری است. معیارهایی که در تعیین سطح آلایندگی واحدها، مبنای عمل سازمان محیط زیست قرار میگیرد، حداکثر سهماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون، توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، کشور و امور اقتصادی و دارایی (سازمان) تهیه میشود و بهتصویب هیات وزیران میرسد. میزان فروش واحدهای موضوع این مادهبراساس سامانه مؤدیان یا اظهارنامهای که به همین منظور به سازمان ارائه میشود، تعیین میگردد.