راهکار ثبت خرید و فروش در سامانه مودیان

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:می خواهم خرید و فروش‌های خودم را در سامانه ثبت کنم، راهکارش چیست؟

پاسخ :

آنچه شما در سامانه ثبت می‌کنید فروش است و نه خرید. شما فقط بابت فروش‌های خود می‌توانید صورتحساب الکترونیکی صادر کنید و بابت خریدهای خود می‌توانید تایید یا عدم تایید آن را در سامانه انجام دهید.
صدور صورتحساب فروش به چند طریق انجام می‌شود:
1. یا شما از نرم افزار حسابداری خاصی استفاده می‌کنید که قابلیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی دارد.
2. یا نرم افزار حسابداری دارید که فقط قابلیت صدور صورتحساب را دارد و قادر به ارسال نیست و مجبور هستید برای ارسال صورتحساب از خدمات شرکت‌های معتمد استفاده نمایید.
3. و یا از نرم افزار حسابداری خاصی استفاده نمی‌کنید و مایلید کلیه فرایند صدور و ارسال صورتحساب توسط شرکت‌های معتمد انجام شود.
4. و یا ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه‌های دولتی انجام می‌شود.
فرایند اجرایی برای وضعیت‌های فوق متفاوت است ولی به طور کلی قبل از هر چیز شما نیاز به شناسه یکتای حافظه مالیاتی دارید. برای دریافت آن به کارپوشه خود در سامانه مودیان مراجعه نموده و طبق اطلاعیه‌ها و آموزش‌های سازمان نسبت به دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام نمایید.
پس از دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی آن را در نرم افزار حسابداری یا شرکت معتمد بارگزاری کرده و پس از تعریف شناسه کالاها و خدمات 13 رقمی خود در یکی از نرم افزارها و یا سامانه‌های شرکت معتمد نسبت به انجام فرایند صدور صورتحساب الکترونیکی فروش اقدام نمایید.
باید توجه داشته باشید که صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی در هریک از حالت‌های فوق بسته به نوع نرم افزار و نوع شرکت معتمد نیاز به آموزش مخصوص به خود را دارد که ما در انتهای کتاب در بخش فرایندهای اجرایی نحوه آن را برای نمونه توضیح داده ایم.
نکته‌های دیگری در مورد صورتحساب الکترونیکی
برای خریدهای خودتان لازم است ظرف 30 روز از تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب‌ها از طریق کارپوشه خود اقدام نمایید. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب خرید شما می‌باشد.
2. از نظر محاسبات مالیات بر ارزش افزوده، در پایان هر دوره سه‌ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده شما که عبارت است از مابه‌التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می‌شود. در صورتی که مالیات فروش شما بیشتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) باشد، موظف هستید مابه‌التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر می‌کند، به حساب سازمان واریز کنید. متقابلاً در صورتی که مالیات فروش شما کمتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه، مابه‌التفاوت را به شما مسترد نماید.

منبع

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

ماده۵ - فرایند کلی ثبت معاملات و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در سامانه مؤدیان به صورت زیر است:

الف- صورتحساب الکترونیکی، توسط فروشنده از طریق سامانه مؤدیان صادر می‌شود. در مورد مؤدیانی که مستقیماً با مصرف‌کننده نهائی ارتباط دارند، عملیات ثبت فروش و صدور صورتحساب الکترونیکی، توسط پایانه فروشگاهی انجام می‌شود.

ب- در صورتی که خریدار، مصرف‌کننده نهائی نبوده و خود عضو سامانه مؤدیان باشد، صورتحساب الکترونیکی صادرشده توسط فروشنده، به صورت خودکار به کارپوشه وی در سامانه مؤدیان منتقل می‌شود و به‌عنوان اعتبار مالیاتی برای او منظور می‌شود.

تبصره - مؤدیان مالیاتی مکلفند ظرف مدت سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه مؤدیان نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب‌ها اقدام کنند. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب مربوط می‌باشد.

پ- در پایان هر دوره سه‌ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده مؤدی که عبارت است از مابه‌التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می‌شود.

در صورتی که مالیات فروش مؤدی بیشتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، مؤدی موظف است مابه‌التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر می‌کند، به حساب سازمان واریز کند. متقابلاً در صورتی که مالیات فروش مؤدی کمتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه مابه‌التفاوت را به مؤدی مسترد کند.

ت- پس از اتمام مواعید مقرر در ماده (۳) این قانون، مأموران مالیاتی جز در مواردی که در این قانون اجازه داده شده، نباید در تشخیص بدهی مالیات بر ارزش افزوده اشخاص مشمول دخالت کنند.

ث- به‌منظور تکمیل اطلاعات سازمان در خصوص مؤدیانی که عضو سامانه مؤدیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام به فروش می‌کنند، سامانه مؤدیان باید به گونه‌ای طراحی شود که مؤدی بتواند خریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده است، به سازمان اطلاع دهد.

تبصره - گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است امکان انتقال الکترونیکی و برخط اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده پرداخت‌شده توسط واردکنندگان را به سامانه مؤدیان از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات فراهم کند.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.