اشخاصی که پرونده مالیاتی را رسیدگی می کنند
برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)
مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس
سوال:به طور کلی پروندههای مالیاتی توسط چه اشخاصی و چگونه رسیدگی و ابلاغ میشود؟
پاسخ :
سازمان مالیاتی براساس تقسیم بندیهای داخلی خود، کارکنانی را که به امر رسیدگی و وصول مالیات مشغول هستند به دو گروه رسیدگی و خدمات تقسیم نموده است. (رسیدگی فرایندی است که منجر به تشخیص مالیات متعلق به یک مودی مالیاتی میگردد.) مسئولیت رسیدگی تا صدور برگ تشخیص برعهده گروه رسیدگی و پس از آن برعهده گروه خدمات است، اما برخی قوانین و مقررات پرکاربرد
اصطلاح مهمی که در آیین نامه مرتبط در خصوص تقسیم بندی وظایف ماموران مالیاتی مطرح شده است حوزه کاری است. (حوزه کاری: فرآیندهای مالیاتی براساس مقررات آیین نامه ماده 219ق.م.م در حوزههای کاری مختلف (از جمله شناسایی و ثبت نام، دریافت و پردازش اظهارنامه، حسابرسی) حسب مورد انجام میشود.) در آیین نامه اجرایی موضوع ماده 219 قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحیه مصوب 31/04/1394حوزههای کاری که از آنها نام برده شده است به شرح ذیل میباشند:
1. حوزه کاری شناسایی و ثبت نام (اقداماتی که جهت شناخت هویت مودیان مالیاتی، محل فعالیت و یا اقامتگاه قانونی، نوع، شروع فعالیت و کلیه فعالیتهای اقتصادی و سایر منابع مالیاتی آنها در حوزه کاری شناسایی و ثبت نام انجام میگیرد.)
2. حوزه کاری دریافت و پردازش اظهارنامه (کلیه فرآیندهای مربوط به ثبت جزئیات و پردازش اظهارنامه توسط حوزه کاری دریافت و پردازش اظهارنامه انجام میگیرد.)
3. حوزه کاری حسابرسی (وظیفه حسابرسی، تشخیص ماخذ یا درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات موضوع قانون و ق.م.ا با سازمان است و حسب مورد به حوزه کاری دریافت و پردازش اظهارنامه یا حوزه کاری حسابرسی محول میشود. مسئول حوزه کاری حسابرسی از بین معاون مدیرکل یا مدیر یا حسابرسان کل مالیاتی یا روسای گروه حسابرسی مالیاتی انتخاب میشود.)
4. حوزه کاری حسابداری (درخواست صدور گواهی و یا مفاصاحساب مالیاتی به صورت الکترونیکی و یا از طریق باجههای امور مودیان سراسر کشور، دریافت و پس از بررسی توسط مسئول حوزه کاری حسابداری مربوط به پرونده ذیربط، گواهی و یا مفاصاحساب مالیاتی مذکور با امضاء سیستمی مسئول حوزه کاری حسابداری مودیان مربوط صادر و در محل ارائه درخواست و یا محل مراجعه مودی برای دریافت گواهی یا مفاصا حساب ضمن ممهور نمودن گواهی توسط امور مودیان مربوط به مودی تسلیم میشود.)(در مواردیکه به موجب قانون م.م و ق.م.ا. مالیات و سایر وجوه، قابل استرداد به مودی باشد با تایید مسئول حوزه کاری حسابداری مودیان و براساس مقررات مربوط اضافه پرداختی در وجه ذینفع پرداخت خواهد شد.)
امور خدمات مودیان (امور خدمات مودیان سراسر کشور موظفند کلیه اوراق و فرمهای مقرر در قانون م.م و ق.م.ا و همچنین هر نوع اعتراض یا درخواست مودی را که از طرف مودی به صورت دستی یا پستی الکترونیکی به سازمان تسلیم یا واصل میگردد دریافت و ضمن ارائه رسید به مودی در سیستم ثبت و به حوزه کاری مربوطه ارسال نمایند.) شامل:
5. حوزه کاری اعتراضات و شکایات (پس از دریافت اعتراض یا شکایت مودی ضمن بررسی اعتراض یا شکایت طبق مقررات قانون م.م و ق.م.ا. و آیین نامهها و دستورالعملهای اجرایی آن اقدام لازم را معمول دارند.)
6. حوزه کاری خدمات مودیان (ابلاغ اوراق مالیاتی به حوزه کاری خدمات مودیان واگذار میشود. ماموران مالیاتی در قسمت پشتیبان حوزه کاری خدمات مودیان مکلفند اوراق مالیاتی موضوع قانون را براساس مواد (203) الی (209) قانون م.م به مودیان مالیاتی ذیربط ابلاغ نمایند.)