شرط معافیت مالیاتی یک شغل

برگرفته از کتاب گنجینه مالیات (1)

مؤلف: رضا ناجی مدیر ناجی تکس

سوال:آیا شغل من از مالیات معاف است؟

پاسخ :

شما در سه صورت می‌توانید از معافیت کامل مالیاتی برخوردار شوید:
1. سود شما از مبلغ مشخصی در سال تجاوز نکند و پس از اعلام شما در اظهارنامه و انجام تکالیف قانونی مرتبط، واحد مالیاتی شما همان سود را عیناً تایید نماید. (معمولاً این مبلغ معافیت سالانه مشاغل در قوانین بودجه سنواتی هرساله اعلام می‌شود و شرط این معافیت ارسال اظهارنامه مالیاتی و ارائه دفاتر و اسناد و مدارک و فرم‌های مربوطه طبق مقررات است.)

2. به جای ارسال اظهارنامه از فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم (توافق) استفاده نمایید و سیستم با اطلاعاتی که از شما در دست دارد، شما را معاف از پرداخت مالیات تشخیص دهد. (البته توجه داشته باشید چنانچه بعداً سازمان مالیاتی اطلاعات جدیدی به جز موارد موجود از شما به دست آورد امکان مطالبه مالیات براساس این اطلاعات جدید از سوی اداره مالیاتی وجود دارد.)

3. نوع شغل شما معاف از مالیات باشد مانند صاحبان مشاغل زیر:
• کشاورزی و دامداری و امثالهم
• کارگاه فرش دستباف و صنایع دستی
• مدارس غیرانتفاعی
• صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی
• فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذی‌ ربط)
• فعالیت‌های فرهنگی و هنری (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)
• تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)
• آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش و فنی حرفه‌ای
• دانشگاه و همچنین مراکز آموزش عالی غیر انتفاعی
• مهدکودک‌های مستقر در مناطق کمترتوسعه یافته و روستاها
• موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی (بابت نگهداری اشخاص مذکور که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذی ‌ربط‌ هستند.)
• باشگاهها و مؤسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیتهای منحصراً ورزشی
• دفاتر گردشگری و زیارتی دارای مجوز از مراجع قانونی ذی‌ربط که از محل جذب گردشگران خارجی یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه تحصیل شده باشد.
• ساخت و نگهداری و تعمیر مراکز نگهداری کودکان و نوجوانانی در گروه‌های سنی مختلف که بد سرپرست و یا بی‌سرپرست هستند.
• مراکز نگهداری از سالمندان
• کارگاه‌های حرفه آموزی و ایجاد شغل برای مصدومان نخاعی و معلولین حرکتی و زنان و دختران خود سرپرست
• مراکز ارائه دهنده خدمات به افراد معلول ذهنی و کودکان دچار اختلال نابینایی و ناشنوایی
• مشاغلی که فعالیتهایی در زمینه کمک رسانی و خدمات به مددجویان سازمان بهزیستی دارند.
• کمک‌ها و هدایای نقدی یا غیر نقدی موسسات خیریه که ثبت شده باشند به شرط اینکه آن مبالغ فقط صرف امور مذکور شود و نظارت سازمان مالیات بر آنها باشد.
• مشاغلی که درآمد آنها حاصل از صادرات کالاهایی باشد که به صورت ترانزیتی وارد ایران می‌شوند.

 

منبع

قانون مالیات‌های مستقیم


ماده ۱۰۱)
درآمد سالانه مشمول مالیات مؤدیان موضوع این فصل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات این فصل در موعد مقرر تسلیم کرده‌اند تا‌میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخ‌های مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون مشمول مالیات خواهد بود. ‌شرط تسلیم اظهارنامه برای استفاده از معافیت فوق نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۲ به بعد جاری است.


ماده ۸۱)
درآمد حاصل از کلیه فعالیت‌های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغانداری، احیاءمراتع و جنگلها، باغات اشجار‌از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات‌معاف می‌باشد. (اشخاص حقیقی معافیت کامل بدون شرط و اشخاص حقوقی معافیت در صورت انجام تکالیف قانونی از جمله ارسال اظهارنامه و ارائه دفاتر و اسناد و مدارک مطابق قوانین و مقررات)


ماده 132)
ر- کلیه تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی که قبل از اجرای این‌ماده پروانه بهره‌برداری از مراجع قانونی ذی‌ربط أخذ کرده باشند تا مدت شش‌سال پس از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این ماده از پرداخت پنجاه‌درصد(۵۰%) مالیات بر درآمد ابرازی معاف می‌باشند. حکم این بند نسبت به درآمد حاصل از اعزام گردشگر به خارج از کشور مجری نیست.

ز- صددرصد(۱۰۰%) درآمد ابرازی دفاتر گردشگری و زیارتی دارای مجوز از مراجع قانونی ذی‌ربط که از محل جذب گردشگران خارجی یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه تحصیل شده باشد با نرخ صفر مالیاتی مشمول مالیات می‌باشد. (مالیات به نرخ صفر است.)


ماده ۱۳۴)
درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیر انتفاعی اعم از ابتدائی، راهنمائی، متوسطه، فنی و حرفه‌ای، آموزشگاههای فنی و حرفه‌ای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی‌غیر انتفاعی ومهدهای کودک در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها و درآمد مؤسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری اشخاص مذکور که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذی ‌ربط‌ هستند همچنین درآمد باشگاهها و مؤسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیتهای منحصراً ورزشی از پرداخت مالیات معاف‌ است. (مالیات به نرخ صفر است.)


ماده ۱۳۹)
ل - فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذی‌ ربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شوند، از پرداخت مالیات معاف ‌است. (مالیات به نرخ صفر است.)
ح - آن قسمت از درآمد موقوفات عام که طبق موازین شرعی به مصرف اموری از قبیل تبلیغات اسلامی، تحقیقات فرهنگی، علمی، دینی، فنی،‌اختراعات، اکتشافات، تعلیم و تربیت، بهداشت و درمان، بنا و تعمیر و نگهداری مساجد و مصلاها و حوزه‌های علمیه و مدارس علوم اسلامی و‌مدارس و دانشگاه‌های دولتی، مراسم تعزیه و اطعام، تعمیر آثار باستانی، امور عمرانی و آبادانی، هزینه یا وام تحصیلی دانش‌آموزان و دانشجویان،‌کمک به مستضعفان و آسیب دیدگان حوادث ناشی از سیل، زلزله، آتش سوزی، جنگ و حوادث غیرمترقبه دیگر برسد، مشروط بر این که درآمد و‌هزینه‌های مزبور به تأیید سازمان اوقاف و امور خیریه رسیده باشدو همچنین ساخت، تعمیر و نگهداری مراکز نگهداری کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بد سرپرست در گروههای سنی و جنسی مختلف، مراکز نگهداری و مراقبت سالمندان، کارگاههای حرفه‌آموزی و اشتغال مصدومان ضایعه نخاعی، معلولان جسمی و حرکتی، زنان سرپرست خانوار و دختران خود سرپرست، مراکز آموزش، توانبخشی و حرفه‌ آموزی معلولان ذهنی و کودکان نابینا، ‌کم بینا، کم شنوا و ناشنوا و سایر مراکز و اماکنی که بتوانند در خدمت مددجویان سازمان‌های حمایتی بهزیستی کشور قرار گیرند، از پرداخت مالیات معاف است. (مطابق ماده (85) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) مصوب 4/12/1393 عمل می‌شود)
ط - کمک‌ها و هدایای دریافتی نقدی و غیرنقدی مؤسسات خیریه و عام المنفعه که به ثبت رسیده‌اند، مشروط بر آن که به موجب اساسنامه آنها صرف‌امور مذکور در بند (ح) این ماده شود و سازمان امور مالیاتی کشور بر درآمد و هزینه آنها نظارت کند، از پرداخت مالیات معاف است. (مالیات به نرخ صفر است.)


ماده ۱۴۱ (اصلاحی ۱۴۰۱)
صد درصد (۱۰۰ %) درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست ‌درصد (۲۰%) درآمد حاصل از صادرات مواد خام و کالاهای واسطه‌ای نیمه خام مشمول مالیات با نرخ صفر می‌گردد. فهرست مواد خام و کالاهای نفتی وکالاهای واسطه‌ای نیمه خام به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و نفت و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی به تصویب هیأت وزیران می‌رسد. (مالیات به نرخ صفر است.)
تبصره۱- درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به‌صورت عبوری (ترانزیت) به ‌ایران وارد می‌شوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن صادر می‌شوند مشمول مالیات با نرخ صفر می‌گردد. (مالیات به نرخ صفر است.)
تبصره۲- مفاد این ماده پس از اتمام دوره اجرای قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۵/۱۰/ ۱۳۸۹ لازم‌ الاجراء می‌شود.


ماده ۱۴۲)
درآمد کارگاههای فرش دستباف و صنایع دستی و شرکتهای تعاونی و اتحادیه‌های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف است. (مالیات به نرخ صفر است.)


ماده146 مکرر
معافیت‌های مذکور در مواد (133)، (134)، (139) « به استثنای بندهای (الف)، (ب) و (ز) آن»، (142)، (143) و تبصره (1) ذیل ماده (143 مکرر) به‌عنوان مالیات به نرخ صفر منظور می‌شود.
تبصره1ـ ارائه اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و یا اسناد و مدارک موضوع ماده (95) این قانون در موعد مقرر به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می‌نماید به‌جز مورد بند (ح) ماده (139) این قانون که مطابق ماده (85) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) مصوب 4/12/1393 عمل می‌شود شرط برخورداری از نرخ صفر و هرگونه معافیت یا مشوق مالیاتی مندرج در این قانون و سایر قوانین می‌باشد و در صورت عدم ارائه اظهارنامه، دفاتر و یا اسناد و مدارک مذکور، مودی مطابق احکام و ضوابط این قانون مشمول مالیات، جریمه و مجازات مقرر در این قانون می‌شود. حکم این تبصره در خصوص مشمولان مواد ( 144) و (145) و بندهای(الف)، (ب) و (ز) ماده (139) این قانون جاری نمی‌باشد. اجرای حکم این تبصره درخصوص اشخاص حقیقی مشمول ماده (81) این قانون به‌صورت تدریجی و متناسب با ایجاد ظرفیت‌های اجرائی، اداری و حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور خواهد بود.

خدمات

جهت  مشاوره رایگان کلیک کنید 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.